Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandıracak 11 Kütüphane

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandıracak 11 Kütüphane
  • 3
    0
    0
    0
  • Kütüphaneci Hakan İkbal'e göre en eski kütüphane M.Ö.625 yılında Asur Devleti Hükümdarı Asurbanipal tarafından kurulan Ninova Kütüphanesi'dir. İlk Türk kütüphanelerine Orta Asya'da Uygur Türklerinde, ilk Osmanlı kütüphanesi Osman Bey zamanında İznik'te, ikincisinin ise Edirne'de Lala Şahin Paşa tarafından kurulmuştur.

    Biz de sizler için dünyada isminden fazlaca söz ettirmiş, sizi kendisinin içine çeken, fotoğraflarına bakınca bile kitap kokusunun buram buram geldiği kütüphaneleri derledik.

    1) Admont Abbey Kütüphanesi, Avusturya

    Slovenya bölgesinin en eski manastırı olan Admont Abbey manastırı, dünyanın en büyük manastır kütüphanesini ve en köklü bilimsel koleksiyonu içermektedir. 1776 yılında mimar Joseph Hueber tarafından tasarlanan kütüphane salonu, 70 metre uzunluğunda, 14 metre genişliğinde ve 13 metre yüksekliğindedir. 700.000 kitaba ev sahipliği yapan kütüphane, barok mimarisi, sanatı ve el yazmalarıyla biliniyor.

    2) Liyuan Kütüphanesi, Jiao jiehe, Çin

    Pekin’deki küçük bir kasaba olan Huairou’da tasarlanan Liyuan Kütüphanesi, iki kattan oluşmaktadır. Cephesi yıl boyunca yerel halkın topladığı ahşap kütüklerle tasarlanmıştır.

    3) Book Mountain, Spijkenisse, Hollanda

    Hollanda'nın Spijkenisse kentinde yer alan kütüphane toplamda 9.300m2 alana sahiptir. Kütüphanenin yanı sıra binada, çevre eğitim merkezi, satranç kulübü, konferans salonu, toplantı odaları ve ticari ofisler de bulunmaktadır. 70.000 adet kitap vardır.

    4) Kansas Halk Kütüphanesi, Kansas City, ABD

    Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan bu kütüphane, dünyanın en sıra dışı binalarından biri olarak kabul edilmektedir. Dış cephesi ünlü romanlardan ilham alınarak tasarlanmıştır. Romeo ile Juliet, Charlotte'un Ağı, Yüzüklerin Efendisi, İki Şehrin Hikayesi, Görülmeyen Adam, Bülbülü Öldürmek gibi kitaplar tasarımdaki kitapların sadece birkaçı.

    5) Artvin Çoruh Üniversitesi kütüphanesi, Artvin, Türkiye

    2017 yılında hizmete giren Artvin Çoruh Üniversitesi Kütüphanesi, üst üste duran kitaplar şekilde tasarlanmış bir yapıdır. 4 bin 400 metrekare alana inşa edilen kütüphane, içerisinde 25.000 kitap barındırmaktadır.

    6) Soneva Kiri’nin Çocuk Kütüphanesi, Tayland

    Soneva Kiri’nin Çocuk Kütüphanesi Tayland'ın dinlenme merkezlerinden biri olan Soneva Kiri Oteli’nde bulunmaktadır. Devasa bir ağaç evi gibi şekillendirilmiş olan kütüphane, askıdaki okuma odaları, çatı pencereleri, Taylandlı enstrümanların bulunduğu bir müzik odası, perma kültür ve yerel gelenek üzerine kitaplar içermektedir.

    7) Beituo Halk Kütüphanesi, Taipei, Tayvan

    2006 yılında açılan Beituo Halk Kütüphanesi, mimar Kuo Ying-chao tarafından dizayn edilmiştir. Bina derin balkonları ve dikey ahşap pencere kafesleri sayesinde iç mekanlara ısı girişini engelleyerek enerji tüketimini azaltmaktadır. Çatı güneş pilleri, yağmur suyu toplama ve depolama sistemleri gibi özellikleri ile ''Yeşil Bina'' sertifikası almıştır. Böylece Tayvan'ın ilk yeşil kütüphanesi ünvanına sahip olmuştur. Ayrıca güneş panelleri ile kaplı eğimli çatıda toplanan yağmur suyu geri dönüştürülerek bitki sulama ve tuvalet temizliği için kullanılmaktadır.

    8) Fransa Ulusal Kütüphanesi Richelieu Binası

    1720'den itibaren hizmet vermeye başlayan bu yapı, önceleri Kraliyet Kütüphanesi olarak kullanılmıştır. Fransız Devrimi ile birlikte ise ''halkın malı'' olarak Cumhuriyet Kütüphanesi'ne dönüşmüştür. Fransa Ulusal Kütüphanesi Richelieu Binası’na üye olabilmek için bir mülakat uygulaması yapılmaktadır. Ardından araştırma sürenize göre üyelik verilmektedir.

    9) Bibliotheca Alexandrina Kütüphanesi, Mısır

    Bibliotheca Alexandrina Kütüphanesi güneş ışığı alan büyük bir okuma odasına, bir planetaryuma, 1820 Bulak Basın sergisine ve dünyanın en büyük dijital el yazması koleksiyonuna sahiptir.

    10) Biblioteca Sandro Penna, Perugia,İtalya

    2004 yılında hizmete giren Biblioteca Sandro Penna, uzay gemisi şeklinde inşa edilmiştir.

    11) Trinity College Kütüphanesi, İrlanda

    İrlanda’daki en büyük araştırma kütüphanesi olan Trinity College Kütüphanesi toplamda 8 binadan oluşmaktadır. Thomas Burgh tarafından tasarlanan “Eski Kütüphane” binası 1712–1713 yıllarında inşa edilmiş. Eski kütüphanenin ana salonu Long Room, 65 metre uzunluğundadır ve 200.000'den fazla eski kitabı barındırmaktadır. Kaynakça: 1,2,3,4,5,

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.