İstanbul Boğazı'nın Kalbi: Çırağan Sarayı

İstanbul Boğazı'nın Kalbi: Çırağan Sarayı
  • 1
    0
    0
    0
  • İstanbul’un en güzel semtlerinden biri olan Beşiktaş’ta Osmanlı Dönemi'nden kalma nadide bir saray olarak yer alan Çırağan Sarayı (Çırağan Palace Kempinski); geçmişte padişahların yaşam sürdüğü, estetik yapısıyla kendine hayran bırakan, tarihimizin en güzel saraylarından biri olma özelliğini taşıyor. Çırağan Sarayı’nın hikayesini sizler ile birlikte daha detaylı inceleyecek olursak: Çırağan; Lale Devri’nde (1718-1730), mum ve kandil ışığında yapılan gece eğlencelerine verilen isimdir. Sarayın bulunduğu yerde de bu eğlenceler mevcut olduğu için saraya “Çırağan Sarayı” deniyormuş. Zamanında, Beşiktaş ile Ortaköy arasında, Lale Devri sadrazamı Damat İbrahim Paşa ile zevcesi Fatıma Sultan yaptırmıştır. Daha önceleri “Kazancıoğlu Bahçesi” denilen bu yerde yaptırılan sarayın yanında bir Mevlevihane bulunmaktaydı. Sultan I. Mahmut (1730-1754) ve III. Selim (1789-1807) dönemlerinde restorasyon edilen saray, Sultan Abdülmecid tarafından yeniden yaptırılmak üzere yıktırılmıştı (1859). Fakat sarayın yeniden inşası Sultan Abdülaziz Han devrinde gerçekleşmiştir.

    Dolmabahçe Sarayı’nda kullanılan planın daha ileri bir seviyesini teşkil etmekte olan Çırağan Sarayı’nın planlarını, Nikogos Balyan yapmıştır. İnşaat 1861’den 1865’e kadar tam 4 yıl sürmüştür. Deniz kıyısında 750 metre uzunluğundaki bu saray, beyaz mermer kullanılarak yapılmıştır.

    Çırağan Sarayı’nın salonlarının döşenmesine Dolmabahçe Sarayı’na göre çok daha fazla ilgi gösterilmiştir. Burada, aslında kullanılan malzeme de son derece önemli. Bu yüzden dış cephesine göre iç dizaynı çok daha gösterişlidir. Sultan V. Murad Han 1876’da tahttan indirilince, isteği üzerine Çırağan Sarayı ailesine ikametgah olarak verilmiştir. Kendisi de 1904 yılında burada vefat etmiştir. 1946’da çıkarılan bir kanunla İstanbul Belediyesi’ne devredilen Çırağan Sarayı’nın, çeşitli tarihlerde onarılması düşünülmüş, fakat bir sonuca varılamamış olduğunu bilmekteyiz. 1986 yılının şubat ayında, Türk hükümeti tarafından bir sözleşmeyle yabancı yatırımcılara 49 yıllığına kiraya verilmiştir. Yap, işlet, devret modeliyle kiralanan saray; beş yıldızlı otel olarak işletilmeye açılmıştır. Kayıkhane bölümüne de yabancı devlet adamlarını misafir etmek için bir devlet konuk evi yapılmıştır.

    1986 yılında ise Çırağan Sarayı’nın 5 yıldızlı otele dönüşmesi için ilk adımlar atılmıştır.

    Asya ve Avrupa Kıtası’nın buluştuğu bir güzergah olan İstanbul’un en güzel yerlerinden birinde bulunan Çırağan Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu'nun nadide saray eserlerinden biridir. 1987 yılında restore edilmeye başlanıp, 1990 yılında Çırağan Palace Kempinski İstanbul adı altında tekrar hayata döndürülerek otel olarak hizmet vermeye başlamıştır. Sahil boyunca 1.300 metre kadar uzunluğa sahip Çırağan Sarayı, Boğaziçi’nin en güzel manzarası eşliğinde, eskiyle yeniyi buluşturan özgün mimarisi ile hem Türklerin hem de yabancıların gözdesi olmuştur.

    Tarihsel ve doğal güzellikleri ile içimizi açan bu otelin kapıları açıldığında, sanki bu çağa ait olmayan, Binbir Gece Masalları'nı andıracak bir vakte sürüklüyor. Bahçe veya deniz manzarasına sahip balkonu ve zeminden tavana kadar uzanan pencereleri ile otelin odaları için konforun adresi demek yanlış olmaz. Tarihi dokunun kokusunu hissettiren mimari dizayn, büyük şehrin stresinden insanı uzaklaştırıp tarihi bir yolculuğa çıkartabilmektedir. Boğaz’ın yanında yer alan, palmiye ağaçları ile çevrili hoş manzaralı havuzunda yüzüldüğü vakit, sanki Boğaz’da yüzüyormuş hissine kapılmak mümkün. Keyifli ve dinlendirici bir gün sonrası, Türk ve dünya mutfaklarından leziz spesiyalleri, zarif ve şık bir mekanda sunan Laledan Restaurant, muhteşem akşam yemekleri ile ziyaretçilerinin kalbini çalıyor. Sarayları, köşkleri, müze ve kasırları, koru ve yalıları ile tanınan tarihi semtler Beşiktaş ve Ortaköy arasında Çırağan Caddesi üzerinde yer alan Çırağan Palace Kempinski İstanbul, hareketli sokakları ile ilgi çeken Taksim’e ise 4 km uzaklıkta bulunmaktadır. Şimdilerde daha çok düğün ve mezuniyet faaliyetleri için ilgi gören Çırağan Sarayı'nın dünü ve bugünü sentezleyerek ortaya çıkardığı devasa modern tarihi yapıyı sizlere tanıttık. Sizler de Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirdiğiniz gezi fotoğraflarınızı sosyal medya ekibimiz, "twitter ve instagram: @letswanda" adresine göndererek bizimle paylaşabilirsiniz. Sevgiler.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.