Günlerce Ters Asılı Halde Sergilenen Resim: La Bateau

Günlerce Ters Asılı Halde Sergilenen Resim: La Bateau
  • 0
    0
    0
    0
  • 1869 yılının son gününde Kuzey Fransa'da dünyaya gelen Henri Matisse renkleri büyük bir ustalıkla kullanışıyla modern sanatın en büyük sanatçılarından biri kabul edilir. Fovizm akımının önemli temsilcilerindendir. 1888 senesinde hukuk eğitimi alan Matisse, ertesi sene bir avukatın yanında asistanlık yapmaya başladı. Aynı zamanda sabah erken saatlerde çizim kurslarına devam etti. Ancak 1980 yılında geçirdiği apandisit ameliyatının ardından büyük ölçüde yatakta geçen bir dönem yaşadı ve bu sırada resim uğraşı giderek bir tutku haline dönüştü. 1954 senesinde hayatını kaybedene kadar resimle ilgilenip, eserler vermeye başladı.

    Le Bateau 1953 yılında Henri Matisse tarafından çizildi. Resim guaj boyalarla boyanmış kağıt parçalarının birleşimiyle oluşturuldu."Le Bateau" isimli resmin yapım stilinden daha ilginç bir detayı bulunmakta.1961'de “Henri Matisse'in Son Eserleri” adlı serginin açılması için son hazırlıklar yapılmıştı. Sanatçının 1940'ların sonundan ve 1950'lerin başında kalma eserleri müze müdürü tarafından bizzat Paris'den getirtilip, New York Modern Sanatlar Müzesi'nde zemin katta bir bölümde asılmıştı. Sergi için hiçbir aksilik yoktu, eserler yoğun ilgi görmekteydi fakat bir kişi hariç kimsenin fark etmediği bir detay vardı. Resim 120 derece ters asılmıştı. Daha önceleri de başka resimler yanlışlıkla ters asılmıştı ama yalnızca 90 derece gibi bir sapma söz konusuydu. Bu resimde ise bariz ve hiç de küçük sayılmayacak bir hata vardı.47 gün boyunca sorunsuz bir şekilde, sergiyi ziyaret eden hiçbir sanatseverin fark edemediği hatayı, borsacı Genevieve Habert isimli bir müze ziyaretçisi anladı.

    Genevieve Habert  116.000 ziyaretçi arasında resmin ters asıldığını anlayan tek insandı. Görüntüden rahatsız olup, müzeyi tekrar ziyaret ederek resmi kontrol etti.Ters asıldığından emin olduktan sonra bir müze görevlisine resmin ters sergilendiğini söyledi fakat görevli tarafından ters bir cevap aldı. Ardından Habert New York Times'a bu olayı bir haber niteliği taşıdığı için söyledi, New York Times haberi basmadan önce müzenin sanat müdürünü bilgilendirdi. Uyardığı sanat müdürü resmin ters asıldığını kabul etti ve hatasını düzeltti fakat artık resmin 47 boyunca ters bir şekilde sergilendiği olayı çoktan duyulmuştu.Bu hata sanatseverler arasında büyük bir heyecana yol açtı. Eser ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördü. Sanatçının oğlu Pierre Matisse, Habert'in “madalya alması gerektiğini” söyledi. 

    Kim bilir belki de Henri Matisse duygularını imgelere dökerken, resmi kasti olarak böyle çizip birilerinin ters asabileceğini hatta bunu başka birinin de fark edebileceğini hesaplamıştı ya da tüm yaşananlar birer tesadüften ibaretti. Eser hale "Henri Matisse'in Son Eserleri" adlı sergide New York Modern Sanatlar Müzesi'nde sergilenmekte ve bu efsanevi olay üzerinden yıllar geçmesine rağmen halen sanatseverlerin yoğun ilgisini çekmektedir.      

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.