Sporseverleri Ekran Başına Kilitlemeyi Başarmış Oscar Adayı 9 Film

Sporseverleri Ekran Başına Kilitlemeyi Başarmış Oscar Adayı 9 Film
  • 0
    0
    0
    0
  • Spor günümüzde sosyal hayatın vazgeçilmezlerinden biridir. Bu günlerde herkesin en az bir spor dalını tutkuyla takip ettiğini söylemek yanlış olmaz. Durum böyle olunca spor, sinema dünyasının da ilgisini oldukça çekmiş ve birbirinden güzel filmler spor temasıyla seyirciyle buluşmuştur. Kimisi oscar ödüllü kimisi ise bu ödülün kıyısından dönmüş filmlerden bazılarını sizler için derledik.

    1. Invictus (2009) 

    Ülkede yıllardır hüküm süren "apartheid" rejimine son vermek isteyen Nelson Mandela, iktidarı eline geçirdiğinde intikam alıp süreci bir kan davasına dönüştürmek yerine ılımlı bir politika izlemiş; özellikle sporun birleştirici gücüyle ülkesindeki bu kanlı savaşa son vermeyi amaçlamıştır. Filmde Nelson Mandela (Morgan Freeman) bu uğurda Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Rugby takımı kaptanı Francois Pienaar (Matt Damon) ile bir anlaşma yapar ve sporun ülkede siyahlar ve beyazlar arasındaki bu kanlı çekişmeye nasıl bir fayda sağlayacağını bizlere gösterir. Gerçek olaylardan esinlenilen bu film, en iyi erkek ve en iyi yardımcı erkek ödüllerinde aday gösterilmiştir.

    2. Moneyball (2011)

    Billy Beane (Brad Pitt), Oakland A's takımının menajerliğini elindeki kısıtlı bütçe ile yönetmektedir. Elindeki vasat ve kendisini yıldız sanan oyuncu kadrosundan kurtulmak için Yale mezunu Peter Brand (Jonah Hill) ile bir dizi matematiksel kombinasyon yapar. Klasikleşen transfer politikalarının aksine, yepyeni bir yöntemle yeni kurulacak takım için oyuncu tercihleri yaparlar. Takım sezona kötü girse de Billy'nin hikayesi kısa süre içerisinde bir başarı öyküsüne dönüşecektir. 2002 yılındaki gerçek sezondan esinlenilen bu film; en iyi film, en iyi erkek ve en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülleri de dahil toplamda 6 dalda oscar adayı olmuştur.

    3. The Blind Side (2009)

    Moneyball gibi kitaptan uyarlama olan bu film, Michael Oher'in kolej futbol takımından NFL'e uzanan başarı hikayesini anlatıyor. Michael Oher yoksuldur ve çevresine göre iri bir vücuda sahiptir. Kendi ailesini kaybeden Michael'a (Quinton Aaron) Leigh Anne (Sandra Bullock) kol kanat gerer ve onun yetişmesine yardımcı olur. En iyi film ödülüne aday olan ve Sandra Bullock'a en iyi kadın oyuncu oscar ödülünü kazandıran bu film, sporun bir insanın hayatında yarattığı veya yaratabileceği etkiyi gözler önüne seriyor.

    4. The Fighter (2010)

    Film, inanılmaz kilo değişimi ve harika oyunculuğu ile oscar kazanan Christian Bale'ın yanı sıra, en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında iki aday çıkarmayı başarmış ve Melissa Leo ödülü kazanmıştır. Bunların dışında en iyi film, en iyi yönetmen gibi önemli ödüllere de aday olan bu film toplamda 7 dalda oscar adayı gösterilmiştir.

    5. Cinderalla Man (2005)

    Büyük Buhran sonrası ekonomik krizin had safhada olduğu yıllarda, ailesine bakma yükümlülüğü ile boks tutkusundan vazgeçmenin eşiğine gelen Jim (Russel Crowe), bir gün şans eseri Max (Craig Bierko) ile dövüşecek ve Max'in boks şampiyonu olması sebebiyle maç bir anda unvan maçına dönüşecektir. Boks hayranlarının ilgiyle izlediği ve 3 dalda oscar adayı gösterilen film ödül kazanamamıştır.

    6. The Hustler (1961)

    Hırs küpü olarak nitelendirilebilecek bir adam olan Eddie (Paul Newman), bilardoya merak salmıştır. Hayali, şehirdeki bir numaralı bilardocu olmaktır ve bu uğurda yapması gereken şey şampiyon Minnesota Fats'i (Jackie Gleason) yenmektir. İkilinin arasındaki mücadele Eddie'nin mağlubiyetiyle sonuçlansa da bu Eddie'yi daha da hırslandıracaktır. 5 dalda oscar adayı olan film en iyi görüntü ve sanat yönetimi dallarında oscar ödülüne layık görülmüştür.

    7. Million Dollar Baby (2004)

    Frankie (Clint Eastwood) boks antrenörüdür. Öğrencilerine "Kendini koru!" dersini vermiş ve bunu sadece boksta değil, hayatın her anında kullanmaları gerektiğini söylemiştir. Özel hayatında soğuk birisidir. Çalıştığı spor salonuna bir gün ders almak için Maggie (Hilary Swank) isminde birisi girer ve Frankie onun koçluğunu yapmaya başlar. En iyi film, en iyi kadın oyuncu, en iyi yönetmen ve en iyi yardımcı erkek oyuncu dallarında oscar ödülüyle buluşan film toplamda 7 dalda oscar adayı olma başarısını göstermiştir.

    8. Rocky (1976)

    Amatör bir boksör olan Rocky Balboa'nın (Sylvester Stallone) hayatı, mağlubiyet yüzü görmemiş Apollo Creed'in (Carl Weathers) sakatlanması ve Creed'in kendisinin yerine turnuvaya Rocky'nin katılmasını önermesiyle değişir. Böylelikle Rocky efsanesi başlar. Film, yayınlandıktan sonra kısa sürede büyük ilgi uyandırmış ve devam filmleriyle uzun bir seriye dönüşmüştür. Hatta 2015 yılında Creed adında çekilen film de yine Rocky filmini merkezine alarak çekilmiş ve oscar adaylığı kazandırmıştır. Toplamda 9 dalda oscar adayı olan film en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi film kurgusu dallarında oscar kazanmıştır.

    9. Raging Bull (1980)

    "Keskin sirke küpüne zarar." atasözünün  tam anlamıyla üzerine oturduğu boksör La Motta (Robert De Niro), hırsı ve agresifliği yüzünden ring dışındaki hayatını mahvetmekte ve çevresini de yavaş yavaş kaybetmektedir. Özel hayatındaki bu değişimi kariyerini bitirme noktasına getiren boksörün, kariyerindeki yükseliş ve düşüşü kendi ağzından dinlediğimiz bu film 8 dalda oscar adayı olmayı başarmış ve usta oyuncu De Niro'da en iyi erkek oyuncu ödülüne layık görülmüştür. NOT: Filmler IMDb puanlarına göre sıralanmış olup başka bir ayrım gözetilmemiştir.

    Bonus: Dear Basketball (2018)

    [caption id="attachment_55070" align="alignnone" width="960"] 3[/caption] Bu yılın ocak ayında izleyiciyle buluşan film Kobe Bryant'ın hayatını anlatıyor. Tam adı Dear Basketball: The Legend of Kobe Bryant olan film, Kobe'ye kısa animasyon dalında oscar ödülü kazandırmış ve Kobe bu ödülü kazanan ilk sporcu olmuştur.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.