Gustave Doré'nin Resmettiği 10 Muhteşem Kitap

Gustave Doré'nin Resmettiği 10 Muhteşem Kitap
  • 7
    0
    0
    0
  • Paul Gustave Doré 1832 yılında Strazburg/Fransa’da doğdu. Ressam, illüstratör ve baskı resim sanatçılığı hayatına Fransız basını için karikatürler çizerek başladı hiç evlenmedi ve hayatının çoğunu annesiyle yaşayarak geçirdi. İllüstrasyonlarını içeren ilk öykü on beş yaşındayken yayınlanan sanatçı, bugün bile şimdiye kadar yazılmış en önemli kitaplardan bazılarının kolektif hayal gücünü gösteren bir estetik yarattı. Aşağıda göreceğiniz üzere eserlerinde muazzam bir dramatik bir güç yatmaktadır. Orijinalinde fantazmagoriyle(aldatıcı görüntüler) dolu edebi eserlerin sahnelerini hayal etmemizi kolaylaştıran sanatçı yaşamı boyunca sanat dünyasının üst kademelerinden dışlanmış olmasına rağmen ürettiği eserlerle hikâye anlatımı türünü yenilemiştir.
     
    Aşağıda Gustave Doré tarafından resmedilen 10 kitap var.

    1)The Divine Comedy of Dante Alighieri (İlahi Komedya)

     Dante’nin 1308 civarında yazmaya başladığı ve 1321 civarında ölümünden kısa bir süre önce tamamladığı , ölüm sonrası sırasıyla cehennem, araf ve cennette geçen epik şiirinin karakterlerini ve olaylarını hayal etme biçimimizi bugün bile hala büyük ölçüde Dore’nin yaptığı seçimler belirliyor.

    2)Don Quixote (Don Kişot)

    Doré, İspanyol şair ve romancı Miguel de Cervantes'in yazdığı bu romana da ismini veren ünlü şövalye Don Kişot’un ve onun yaverinin başından geçen olayları tasvir etmek için toplam 222 resim yaptı.

     

     

    3)Idylls of the King (Kralın İdilleri)

    Idylls of the King, İngiliz şair Alfred Lord Tennyson'ın Kral Arthur'un efsanesini, şövalyelerini, Guinevere'e olan aşkını ve ona trajik ihanetini anlatan on iki şiirden oluşan bir eseridir. Burada kullanılan idil terimi, kırsalda geçen ve aşk konularını işleyen kısa şiir olarak ifade edilebilmektedir.

    4)The Tempest (Fırtına)

    William Shakespeare'in yazdığı son dramatik oyun olan Fırtına’daki manzaralar ve karakterler yazıldığı 1610'dan bu yana birçok disiplinden sanatçının ilgisini çekmiştir. Efsanevi eseri Doré 1860'ta resmetmiştir.

    5)Paradise Lost (Kayıp Cennet)

    İngiliz şair John Milton tarafından kaleme alınmış bir epik şiir olan Kayıp Cennet, 17. yüzyıl İngiltere'sindeki en önemli yazılardan biridir. Adem ve Havva'nın cennetten kovuluşunu anlatan bu kitabı Doré, şeytan cennet ve cennette yaşayanları içeren 50 gravürle resmetmiştir.

    6)The Bible (İncil)

    1866'da Doré, İncil'in lüks bir baskısı için 241 gravür yaptı. La Grande Bible de Tours olarak tanınan İncil’in bu baskısı Fransa'da büyük üne ve popülerliğe sahiptir.

    7)Gargantua and Pantagruel
    François Rabelais'in bir baba ile oğlunun hikâyelerinden oluşan yazarın bu 5 kitaplık baş yapıtı fantastik güldürü ve felsefe türündedir.

    8)Travailleurs de la Mer(Deniz İşçileri)

    Travailleurs de la Me, Victor Hugo'nun Din (Notre-Dame de Paris/ Notre Dame'ın Kamburu ), Toplum (Les Misérables /Sefiller), Doğa (Les Travailleurs de la mer/Deniz İşçileri) üçlemesinin son romanıdır.

    9)The Rime of the Ancient Mariner(Yaşlı Gemici)

    The Rime of the Ancient Mariner, İngiliz şair Samuel Taylor Coleridge'in 1797-1798 arasında yazdığı ve uzun bir deniz yolculuğundan dönen bir denizcinin deneyimlerini anlattığı eseridir.

    10)The Raven (Kuzgun)

    Amerikalı şair Edgar Allan Poe tarafından yazılmış ve ilk olarak 1845'te yayımlanmış öyküleyici şiir 1883'te Gustave Doré tarafından yorumlandı. Eşsiz bir estetik, karanlık melankoli ve gizemle dolu bu illüstrasyonlar Fransız sanatçının son eserleridir. Bu çalışmasının bitimden kısa bir süre sora 51 yaşında yaşama veda etmiştir.

    Fransız sanatçının tarihin en önemli kitaplarından bazılarını resmettiği eserlerini birlikte inceledik. Okuduğunuz için teşekkürler :)


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.