Emmy Ödülleri Nedir? Son Yıllarda Emmy Kimlere Verildi?

Emmy Ödülleri Nedir? Son Yıllarda Emmy Kimlere Verildi?
  • 0
    0
    0
    0
  • Emmy Ödülleri, her sene düzenlenerek sahiplerini buluyor. En son Haluk Bilginer en iyi erkek oyuncu olarak Şahsiyet dizisindeki ödülünü törende almaya hak kazanmıştı. İlk Emmy Ödülü 1949 senesinde sahibini bulmuştu. 1950 senesinde ATAS organizasyonu yapmış olduğu TV yayınları sayesinde bir bunu geniş çaplı bir organizasyona çevirmiştir. Emmy Ödülleri’ne ise yardımda bulunan kardeş organizasyon National Academy of Television New York’ta kurulmuştur. ATAS hala günümüzde Los Angeles bölgesinde tören düzenlemeye devam etmektedir. 1970 senesinde ise gündüz programı kuşağında ilk defa ödül gösterisi olarak Emmy Ödülleri değişmiştir.

    1949 senesinden bu yana verilen ve Amerikan TV programlarına verilen Emmy Ödülleri günümüzde de törenlerini devam ettirmektedir. En son 47.’si düzenlenen Emmy Ödülleri’nden en iyi erkek ödülünü yukarıda da bahsettiğimiz gibi Şahsiyet dizisi ile Haluk Bilginer almıştı. Şahsiyet dizisi ile ödülün alan Haluk Bilginer’den sonra Emmy Ödülleri’ne merak arttı.

    Emmy Ödülleri Nasıl Başladı?
    Emmy Ödülleri daha çok Peabody Ödülleri’ne benzer fakat Peabdoy Ödülleri’nden daha eğlenceli ve daha güzeldir. Emmy ismi çok öncelerden gelen TV kameralarındaki kamera tüpü için kullanılmış olan İmmy adından gelir. Emmy Ödülleri’ni kuran ATAS’tır. İlk ödül ise 25 Ocak 1949 senesinde verilmiştir. İlk Emmy Ödülü’ne layık görülen kişi ise Shirley Dinsdale olmuştur. Emmy Ödülleri bir taraftan birbirlerine bağlı fakat birbirinden tamamen ayrı üç kuruluş tarafından verilir. Bu üç kuruluş da Emmy Ödülleri’nin her bir bölümünden sorumludur. En son da 47.’si düzenlenen Emmy Ödülleri en çok araştırılan ve en çok konuşulan konular üzerinde yer almaktadır. Bahsetmiş olduğumuz bu üç kuruluşu inceleyecek olursak:

    Televizyon Sanat ve Bilimleri Akademisi: Spor dışında ulusal altın saatler eğlence programları
    Ulusal TV sanat ve bilimleri akademisi: Belgesel programları ile haber ve gündüz programları
    Uluslararası TV sanat ve bilimleri akademisi: Amerika Birleşik Devletler dışında üretilmiş programlar ödül almak üzere belirlenir.


    Emmy Ödülleri Nerede Düzenlenir?
    ATAS Emmy Ödülleri’ni kurmuştur ve merkezi New York’tur. 1950 senesinde ise ATAS bütün ülke genelinde yayınlamış olduğu geniş katılımlı bir organizasyona dönüşmüştür. Emmy Ödülleri’ne danışmanlık konusunda yardımcı olan NATAS New York’ta kurulmuştur. ATAS hala bölgesel programlar düzenlemeye devam etmektedir. Emmy ödülleri arasında en çok ses getiren ve bilineni ise Primetime Emmy Ödülleri’dir. Bunlardan birkaç tanesi; “Gündüz Programı Emmy Ödülleri”, “Yaratıcı Sanatsal Emmy Ödülleridir.”

    Emmy Ödülü Alan Türk Sanatçılar
    Ödülü alan ilk Türk dizi olarak Kara Sevda’dır. 2017 senesinde 45. Emmy Ödülleri düzenlenen törende Kara Sevda dizisi Emmy ödülü almaya hak kazanan ilk Türk dizisi olma başarısını kazanmıştır. Kara Sevda dizisi en beğenilen ve en iyi dizi kategorisine girerek bunu ödülle taçlandırmıştır. Dizinin yönetmeni Hilal Sarardır. Yine ödül alan Türk sanatı ise Şahsiyet dizisi ile Agah Efendi’yi canlandıran Haluk Bilginer olmuştur ve 47. Emmy Ödülleri’nde ödülünü almaya hak kazanmıştır.

     

    74. Emmy Ödülleri Adayları Açıklandı
    Televizyon programlarının Oscar adaylığına layık görülen 74. Emmy Ödülleri isimleri belli oldu. Bu sene en fazla adaylık alan yapımlar ise Succession 20 adaylık ile de The White lotus dizisi olmuştur. TV sanatları ve bilimleri akademisi tarafından en son 74. Düzenlenen Emmy Ödülleri’nde adaylar açıklanarak ödülleri verildi. Drama dalında en iyi Netfilx dizisi olmaya hak kazanan Squid Game olmuştur. Emmy Ödülleri 12 Eylül akşamı düzenlenerek ödüller sahiplerini bulmuştur. Squid Game dizisi yoksulları hiçe sayarak oyunlarına alet edildiği Güney Kore yapımı Netfilix dizisi 13 adaylık ile iddialı yapımlar arasında yerini almıştır.

    En İyi Drama Adayları
    Stranger Thingis
    Squid Game
    Better Call Saul
    Ozark
    Succession
    Severance
    Euphoria


    En İyi Mini Dizi Adayları
    Pam Tommy
    Dopesick
    Inventing Anna
    Teh White Lotus
    The Dropout


    En İyi Komedi Adayları
    Abbott Elemantary
    Hacks
    Only Murders İn The Building
    What We Do İn The Shadows
    Baryy
    Ted Lasso


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.