Yapay Zeka, Sanat ve NFT

Yapay Zeka, Sanat ve NFT
  • 0
    0
    0
    0
  • Değiştirilemez jeton. 

    "Değiştirilemez" aşağı yukarı benzersiz olduğu ve başka bir şeyle değiştirilemeyeceği anlamına gelir. Örneğin, bir bitcoin değiştirilebilir - birini başka bir bitcoin ile takas edin ve tamamen aynı şeye sahip olacaksınız. Ama, türünün tek örneği olan bir ticaret kartı değiştirilemez. Farklı bir kartla takas ederseniz, tamamen farklı bir şeye sahip olursunuz.
     
    -NFT'ler nasıl çalışır?
    Çoğu NFT, Ethereum blok zincirinin bir parçasıdır. Ethereum, bitcoin veya dogecoin gibi bir kripto para birimidir, ancak blok zinciri, örneğin bir ETH madeni parasından farklı çalışmasını sağlayan ekstra bilgileri depolayan bu NFT'leri de destekler. Diğer blok zincirlerinin kendi NFT sürümlerini uygulayabileceğini de belirtmekte fayda var.
     
    -NFT ‘marketinde’ almaya değer ne var?
    NFT'ler dijital olan herhangi bir şey olabilir: çizimler, müzik, hatta indirilip yapay zekaya dönüştürülen beyniniz bile olabilir ancak mevcut heyecanın çoğu, dijital sanatı satmak için teknolojiyi kullanmakla ilgilidir.
     
    -Beğendikleri tweetleri satın alan insanlar gibi mi?
    Twitter'ın kurucusu bir tweetini 3 milyon doların biraz altında satmış olsa da, konuşmaların çoğu, yalnızca dijital sanatla birlikte, güzel sanat koleksiyonunun bir evrimi olarak NFT'ler hakkındadır.
     
    -İnsanlar gerçekten bunun sanat koleksiyonculuğuna dönüşeceğini mi düşünüyor?
    Grimes'ın 50 saniyelik bir videosu için neredeyse 390.000 dolar ödeyen veya Beeple'ın bir videosu için 6,6 milyon dolar ödeyen kişi gibi bazı insanların gerçekten öyle umduğuna eminim. Aslında, Beeple'ın parçalarından biri ünlü Christie's'de müzayedede--


    Pardon dalmışım, o Beeple videosuna sağ tıklayıp o kişinin milyonlarca dolar ödediği dosyayı indirmekle meşguldüm... Bu biraz kaba oldu. Ama evet, burası biraz garipleştiği yer. Bir NFT'de bulunan sanat da dahil olmak üzere dijital bir dosyayı istediğiniz kadar kopyalayabilirsiniz. Ancak NFT'ler size kopyalanamayacak bir şey vermek için tasarlanmıştır: işin mülkiyeti (ancak sanatçı, tıpkı fiziksel sanat eserlerinde olduğu gibi telif hakkı ve çoğaltma haklarını elinde tutabilir). Fiziksel sanat koleksiyonculuğu açısından söylemek gerekirse: herkes Monet baskısı satın alabilir. Ancak orijinaline yalnızca bir kişi sahip olabilir. Beeple'a gölge yok, ancak video gerçekten bir Monet değil.


     Bu en son 3.600 dolara satıldı, ancak şimdiki sahibi satmak için 16.300 dolar istiyor

    3.600 dolarlık Gucci Ghost hakkında ne düşünüyorsunuz? Beeple'ın Christie's'de müzayedede sattığı bu görüntü, 69 milyon dolara satıldı ve bu, Monet'nin 2014'te satılan Nymphéas tablosundan 15 milyon dolar daha fazla. Monet'i kim aldıysa, onu fiziksel bir nesne olarak değerlendirebilir. Dijital sanatta bir kopya, kelimenin tam anlamıyla orijinali kadar iyidir.
     
    -NFT'lerin amacı nedir?
    Bu gerçekten bir sanatçı mı yoksa bir alıcı mı olduğunuza bağlı.
     
    >>> Ben bir sanatçıyım

    NFT'ler ilginizi çekebilir, çünkü size , aksi takdirde pek bir pazar olmayan çalışmanızı satmanın bir yolunu sunar. Gerçekten harika bir dijital çıkartma fikri bulduğunuz diyelim, ne yapacaksınız? iMessage App Store'da mı satışa sunacaksınız? Tabii ki de hayır.Ayrıca, NFT her satıldığında veya el değiştirdiğinde size bir yüzde ödemesini sağlayabileceğiniz, etkinleştirilebilecek bir özelliği vardır; bu, çalışmanızın süper popüler olması ve değeri artması durumunda, bu faydanın bir kısmını görmenizi sağlar.
     
    >>> Ben bir alıcıyım
    Sanat satın almanın bariz faydalarından biri, sevdiğiniz sanatçıları finansal olarak desteklemenize izin vermesidir ve bu, NFT'ler için geçerlidir. Bir NFT satın almak, genellikle size, resmi çevrimiçi yayınlamak veya profil resminiz olarak ayarlamak gibi bazı temel kullanım hakları da verir. Artı, elbette, sanatın sahibi olduğunuzla övünme hakları var ve sanatçıyı desteklemek için bir blok zinciri girişi var.
     
    >>> Hayır, koleksiyoner olduğumu kastetmiştim.
    NFT'ler, satın aldığınız ve değerinin bir gün artmasını umduğunuz diğer spekülatif varlıklar gibi çalışabilir, böylece kâr için satabilirsiniz. Yine de bunun hakkında konuştuğum için kendimi biraz kirli hissediyorum.
     
    -Yani her NFT benzersiz mi?
    Sıkıcı, teknik anlamda her NFT, blok zincirinde benzersiz bir simgedir. Ancak, yalnızca bir kesin gerçek versiyonun olduğu bir van Gogh gibi olabilirken, aynı sanat eserinin 50 veya yüzlerce numaralı kopyasının bulunduğu bir ticaret kartı gibi de olabilir.
     
    -Temelde bir ticaret kartı anlamına gelen şey için kim yüz binlerce dolar öder?
    NFT'leri bu kadar dağınık yapan şeylerden birisi de bu. Bazı insanlar onlara güzel sanat koleksiyonunun geleceği gibi davranırken ve bazıları onlara Pokémon kartları gibi davranıyor. Pokémon kartlarından bahsetmişken, Logan Paul YouTube'da istediğiniz zaman izleyebileceğiniz bir videodan yalnızca klipler olan NFT video kliplerini 20.000 dolara kadar sattı. Logan Paul aynı videonun 50 NFT'sini daha satmaya karar verirse şaşırmam.
     
    -NFT'ler artık ana akım mı?
    Ne demek istediğine bağlı. Ancak Marvel ve Wayne Gretzky gibi büyük markaların ve ünlülerin, kripto meraklılarından ziyade daha geleneksel koleksiyoncuları hedeflediği görünen kendi NFT'lerini başlattığını gördük. Akıllı telefonların ana akım olduğu veya Star Wars ana akım olduğu şekilde NFT'leri "ana akım" olarak adlandıracağımı düşünmesem de, en azından bir dereceye kadar kriptosferin dışında bile bir miktar kalıcı güç göstermiş gibi görünüyorlar.
     
    -Bu makaleyi NFT olarak satın alabilir miyim? 
    Hayır, ancak teknik olarak dijital olan her şey bir NFT olarak satılabilir.

    -NFT'leri çalmak için bir müze soygununu gerçekleştirebilir miyim? 
    Blok zincirinin cazibesinin bir kısmı, bir işlemin gerçekleştiği her seferin kaydını saklamasıdır. Bu da, NFT’nin çalınmasını müzede asılı bir tablonun çalınmasından daha zor hale getirmektedir.
     
    -Dijital sanatın 500 yıl sonra var olacağı konusunda endişelenmeli miyim?
    Bit çürümesi gerçek bir şey: görüntü kalitesi bozuluyor, dosya biçimleri artık açılamıyor, web siteleri kapanıyor, insanlar cüzdanlarının şifresini unutuyor. Ancak müzelerdeki fiziksel sanat da şaşırtıcı derecede kırılgandır.
     
    -NFT'lerimi saklamak için bir yeraltı sanat mağarası / sığınağı inşa edebilir miyim? 
    Kripto para birimleri gibi, NFT'ler de dijital cüzdanlarda saklanır (ancak cüzdanın özellikle NFT uyumlu olması gerekiyor). Yine de cüzdanı her zaman bir yeraltı sığınağındaki bir bilgisayara koyabilirsin.
     
    -“NFT” yazmaktan sıkıldınız mı?
    Evet.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.