Herakles'in 12 Görevi

Herakles'in 12 Görevi
  • 0
    0
    0
    0
  •  Yunan mitolojisinin en önemli figürlerinden biri olan Herakles tüm dünyaya nam salmış tanrısal kuvvete sahipti. Genel olarak bilinen adı Herkül, Roma mitolojisindeki ismidir. Güçlü bir figür olması sebebiyle Yunan söylencelerinin pek çoğunda adı geçer. Herakles bu kuvvetini ilk kez henüz bir kaç günlük bebekken üvey annesi Hera'nın yolladığı zehirli yılanı öldürdüğünde göstermiştir. Hera'nın bu öfkesi Herakles'in annesinin Alkmene, babasının ise Zeus olmasından kaynaklıdır. Herakles, 18 yaşına geldiğinde babası Zeus'un sürülerine zarar veren aslanı öldürerek ilk büyük işini gerçekleştirmiş ve üne kavuşmuştur. Bu başarısına ödül olarak Thebai kralının kızı Megara ile evlenmiştir. Megara’dan üç çocuğu olan Herakles kısa bir süre huzurlu yaşamını sürdürdü. Ancak üvey oğlunu yok etmekte kararlı olan Hera, türlü oyunlarla Herakles'i çıldırtmayı başardı ve bir krizi esnasında Herakles üç çocuğunu ve karısı Megara'yı öldürdü. Kendine inanamayan ve dehşete kapılan Herakles danışmak için bir kâhine gitti. Kâhin ise ona bu suçundan ve günahlarından arınması için Miken kralı Eurystheus’un hizmetine girmesi ve kralın vereceği on iki görevi yapmasını söyledi. Başarıyla görevleri tamamlaması halinde hem günahlarından arınacak hem de ölümsüzlüğe kavuşup tanrılar arasındaki yerini alabilecekti.

    HERAKLESİN 12 GÖREVİ

    1. Nemea Aslanını Öldürmek

      Herakles'in ilk görevi Nemea bölgesine dehşet saçan bu aslanı öldürmek ve derisini getirmekti. İlk başta oklarıyla aslana saldıran Herakles, aslana ok ve mızrak işlemediğini anlar. Daha sonra aslanı mağarada sıkıştıran Herakles aslanı uzun bir mücadele sonucu boğarak öldürmüştür. Hiçbir okun delemediği Nemea Aslanının derisini Herakles aslanın kendi pençelerini kullanarak yüzdü ve üstüne giydi.

     

    2. Lernalı Hydra'yı Öldürmek

      Hydra, Lerna ormanlarında yaşayan çok başlı büyük bir yılandı. Herakles yılana saldırabildi ancak kestiği her başın yerine Hydra'nın iki tane daha başı çıkıyordu. Zor durumda kalan Herakles yeğeni İalaos'u çağırdı. Herakles yılanın her bir başını kestiğinde yenisinin çıkmaması için İalaos kesilen yerleri ateşle dağladı. Hydra'nın tek ölümsüz başını da kaya ile ezdi ve Herakles bu görevi de yerine getirdi.

    3. Kyreneia Geyiğini Yakalamak

      Altın boynuzlu ve tunç ayaklı bu geyik av tanrıçası Artemis'e aittir ve öldürülmesi yasaktır. Herakles tanrıçanın olası gazabından dolayı geyiği yaralamadan yakalamak zorundaydı. Bir yıl boyunca geyiğin ğeşinden giden Herakles sonunda geyik uyurken ağını attı ve yaralamadan geyiği yakalamayı başardı. Herakles'in ilk iki görevi başarıyla tamamlamasına sinirlenen Eurystheus, bu görevde Herkül'ün geyiği yakalaması halinde Artemis'in gazabından kurtulamayacağını düşünmüş ancak Herakles'in Artemis ile dönüş yolunda karşılaşıp, durumunu anlatıp, merhamet dilemesi ve geyiği geri getireceğini dair söz vermesi ile bu düşüncesi gerçekleşmemiştir.

    4. Erymanthian Yaban Domuzu'nu Yakalamak

      Psophis kırsalında yaşayan bu domuz yıllardır bölgeye dehşet saçıyordu. Herakles hızlı koşan bu domuzu uzun süre kovalar ve yorulan hayvanı mağaraya kıstırır. Mağaradan çıkmaya çalışan yaban domuzu, karla kaplı bir çukura düşer. Herakles de domuzu zincire vurarak canlı bir şekilde Eurystheus'a getirir.

    5. Augeas Ahırlarını Temizlemek

      Bu görev Herakles'in aldığı başarılardan sonra küçük düşürmek için verilmiş ancak aynı zamanda imkansız bir görevdi. Kral Augeas'ın ahırlarında binlerce sığır yaşıyordu ve otuz yıldır temizlenmiyordu. Herakles temizliğe başlamadan önce eğer başarılı olursa sürünün onda birini istediğini söyledi ve kral yapamayacağını düşünerek bu teklifi kabul etti. Bu ahırları bir günde temizlemesi gereken Herakles, iki ırmağın yatağını değiştirdi ve ahırların içine akmasını sağladı. Irmakların suları tüm dışkıları dışarı taşıdı ve ahırlar temizlenmiş oldu. Ahırların temizlenmesine rağmen Kral Augeas sözünü tutmadı ve sığırları vermedi. Buna sinirlenen Herakles Augeas'ı öldürdü ve krallığın başına onun oğlunu getirdi.

    6. Stymphalia Kuşlarını Kovalamak

      İnsan yiyen bu kuşlar Arcadia'da bir ormanı ele geçirmişlerdi. Bu kuşlar çok uzun ayaklara, çelik uçlu tüylere ve çok keskin pençelere sahipti. Herakles, Hephaistos'un bronzdan yaptığı çıngırağı kullanarak kuşları buradan kovaladı. Herakles gürültüden dolayı kaçan kuşların bir kısmını da oklarıyla vurur.

    7. Girit Boğası'nı Yakalamak

      Girit Boğası, Kral Minos'a deniz tanrısı Poseidon tarafından kurban edilmesi için verilmiştir. Ancak Kral Minos bu heybetli boğayı tanrı için kurban etmek istememiştir. Buna sinirlenen Poseidon boğayı kontrol edilemez bir hale getirmiştir. Boğa etrafa ölüm saçmaya başlayınca Eurystheus Herakles'e boğayı canlı olarak kendisine getirmesini istemiştir. Herakles Girit Adasına gider, boğa ile dövüşür ve boynuzlarından tutup canlı olarak getirir. Eurystheus bu boğayı Hera'ya kurban etmek ister ancak Hera bunun Herakles'e ün kazandıracağını düşünerek kabul etmez ve boğayı doğaya salar.

    8. Diomedes'in Atlarını Yakalamak

      Trakya Kralı Diomedes'in bu dört atı insan eti ve özellikle Diomedes'in masum misafirlerini yiyen vahşi atlardı. Herakles atları arkadaşları ile Trakya'dan götürürken Diomedes karşısına çıktı. Herakles bu duruma sinirlendi, Diomedes'i öldürdü ve cesedini kendi atlarına yedirdi. Efendilerinin etini yiyen atlar Herakles'in emri altına girdi ve ehlileşti.

    9. Hippolyte'nin Kemerini Almak

      Bu büyülü kemer savaş tanrısı Ares'in Amazon Kraliçesi Hippolyte'ye hediye edilmiştir. Eurystheus’un kızı Admete, Amazonlar'ın kraliçesinin taktığı bu kemeri kendisine istemiştir. Kral da kızı çin Herakles’e kemeri almasını emretti. Herakles Kraliçe Hippolyte'ye gitmiş ve durumu anlatmıştır. Kraliçe Hippolyta kendi isteği ile kolayca kemeri Herakles’e vermiştir. Ancak bu sırada Hera ortalığı karıştırmak için Amazon kılığına girmiş ve savaşçılara Herakles’in kraliçelerini kaçıracağını söylemiştir. Amazonlar Heraklese saldırmış ve Herakles ihanete uğradığını düşünerek kraliçe Hippolyta’yı öldürmüş ve kemeri alıp oradan uzaklaşmıştır.

    10. Geryoneus'un Sürülerini Almak

      Okeaneos Irmağı'nda bir adada yaşayan Geryoneus, üç insanın birleşiminden oluşan bir canavardır. Görevi yerine getirebilmek için Herakles'in önce çift başlı köpek olan Orthos'u öldürmesi gerekiyordu. Sürüleri Eurystheus'a götürmesi gereken Herakles bu görevi yaparken sıcaktan o kadar kavrulur ki oklarını güneşe fırlatmaya başlar. Bu cesaretten etkilenen Güneş (Helios), Herakles'e altın bir sandal hediye eder. Irmağı sandal sayesinde kolayca geçen Herakles ilk olarak Orthos'la karşılaşır ve bu koruyucu köpeği sopasıyla öldürür. Herakles sürüsünü kurtarmak için gelen Geryoneus'u Lernalı Hydra'nın zehirli kanına batırdığı ok ile öldürür. Dönüş yolunda Herakles'in ve sürünün başına Hera yüzünden pek çok aksaklık geldi. Ancak sonunda Herakles bu görevde de başarılı oldu ve sürüyü Eurystheus'a getirdi.

    11. Hesperidlerin Altın Elmalarını Getirmek

      Tanrıça Gaia tarafından Hera'ya düğün hediyesi olarak verilen bu elmalar Atlas'ın kızları olan üç peri tarafından korunuyordu. Herakles elmaları alması için Atlas ile konuşur ancak Atlas kendisi elmaları alırken Herakles'in de Gök Kubbeyi tutmasını söyler. Bu anlaşma kabul edildikten sonra elmaları alıp getiren Atlas'a özgürlük cazip gelir ve Dünyayı tekrar sırtlamak istemez. Elmaları Eurystheus'a kendisinin götürebileceğini söyleyen Atlas'ın teklifini Herakles kabul etmiş gibi gözükür. Ancak daha sonra Atlas'ı oyuna getirir ve Gök Kubbeyi daha rahat tutmak istediğini söyler. Atlas yardım ederken Herakles bir anda Gök Kubbeyi tekrardan Atlas'ın omuzlarına bırakır. Sonunda elmaları alır ve bu görevi de başarıyla tamamlar.

    12. Kerberos'u Yeraltı Dünyasından Çıkarmak

      Herakles’in son görevi ise Ölüler Diyarının üç başlı köpeği Kerberos’u yeryüzüne çıkarmasıdır. Herakles Yeraltı Dünyasına gidip Hades ve karısı Persephone’dan Kerberos’u götürmek için izin ister. Hades, Herakles’in teklifini alaycı bir şekilde kabul edip hiçbir silah kullanmamasını şart koştu. Herakles Kerberos'a usulca yaklaştı ve kollarıyla boynunu yakaladı. Köpek ne kadar kurtulmaya çalışsa da en sonunda yorularak teslim oldu. Köpeği yeryüzüne çıkararak Eurystheus’a teslim eden Herakles son görevi de böylece tamamladı.

      Yerine getirilmesi olanaksız olan bu görevleri yaklaşık on iki yıl gibi bir sürede tamamlayan Herakles ya da daha bilinen adıyla Herkül, sonunda günahlarından arındı ve ölümsüzlüğe kavuştu. Ancak öncelikle ölümlü hayatının bitmesini bekledi. Bu bekleyişte de pek çok macera yaşadı ancak şüphesiz en önemlileri on iki yıl süren görevleriydi.

     

    kaynak


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.