Kader Tanrıçaları Moirailar | Üç Yaşlı Kadın

Kader Tanrıçaları Moirailar | Üç Yaşlı Kadın
  • 2
    0
    0
    0
  • Moirai parçalar anlamına gelmektedir. Moiralar çoğunlukla yaşlı, çirkin kadınlar olarak resmedilir ve üç tanrıça kaderi parçalar ve paylaşır. Zeus'un en büyük onurunu verdiği Moirailar, Zeus'un ilahi hükmetme hakkının savunularıdır. Aynı zamanda Moirai bağımsızdır, Zeus bile diğer tanrılar ve insanlar gibi onlara boyun eğmek zorundadır. 

    Üç tanrıçalar sırayla Klotho, Lakhesis, Atropos. Klotho, Ate'nin kitabını taşır. Ate Homeros'un İlyada'sında Zeus'un en büyük kızı olarak tanımlanır. Ate muzipliğin tanrıçası olarak bilinir. Ayrıca, Ate bir kahramanın ölümüne veya çöküşüne yol açan bir eylemi ifade eder.  Klotho'nun neden Ate'nin kitabını taşıdığını açıklaması olarak neden Zeus'un Moirailara, güneş tanrısı Helious'un oğlu Paneton'un babasının güneş arabasıyla giderken, kontrolü kaybederek düşününü önceden bildirdiğini gösterir. Tanrılar ve tanrıçalar birbirleri üzerindeki etkileri bütün evrenin oluşu sağlar. Lakhesis yıldızfalını işaret eden bir asa ve Atropos, bir parşömen, bir balmumu heykeli, bir güneş saati, bir terazi veya bir kesme aleti taşır. 

    Çoğunlukla bir insanın doğumunda hayatın ipliğini döndürür, ölçer ve keser gibi resmedililer, Moiralar. Bu üç iplikçi olarak bilinen tanrıçaların görevleri; Lakhesis ömür ipliğini eğirir, Klotho yumak yapar ve Atropos da ipliği keser. Kader bu üç basamaktan oluşur; geçmiş, şimdi ve gelecek.  

     

     

     

    Kaynak:

    http://birgunbiryerde.blogspot.com/2014/03/kader-tanrcalar-mireler.html

    https://www.theoi.com/Daimon/Moirai.html

    https://en.wikipedia.org/wiki/Atë

    Peter Grimal, Mitoloji Sözlüğü Yunan ve Roma, ISBN 978 975 997 204 2

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.