Alternatif Müziğin Türkiye Esintilerine Kulak Verin

Alternatif Müziğin Türkiye Esintilerine Kulak Verin
  • 0
    0
    0
    0
  • Alternatif müzik veya diğer adıyla alternatif rock, 1980'lerde underground ve bağımsız müzik kültürlerinden ortaya çıkmasından sonra 10 sene içerisinde kalabalık bir dinleyici kitlesine ulaşan bir rock müzik türüdür. ''Alternatif'' tanımınının buradaki kullanım sebebi anaakım rock müzikle arasındaki farklardır. Bu farkların başında alternatif müziğin benimsemiş olduğu distorsiyonlu gitar, yani gitarın doğal sesinin değiştirilme ve çarpıtılma işlemine uğraması, ile transgresif şarkı sözleri gelmektedir. Alternatif müzik köken ve müzik tarzı olarak birbirinden farklı grupları aynı yelpazede toplamaktadır. Bu yüzden de dinlediğimizde tam bir kefeye koyamadığımız, içinde farklı müzik türlerine ait ezgiler bulunduran birçok müzik alternatif türün bir parçasıdır diyebiliriz. 1990'larda Nirvana'nın ikinci albümü Nevermind çıkmış ve grunge ile Britpop akımlarının popülaritesi artmıştır. Bu da alternatif rock anaakım müziğe geçişi sağlamıştır. Fakat 1990'ların sonuna gelindiğinde Britpop'un popüleritesinin azalması ile alternatif rock da düşüşe geçmiştir. 2000'li yıllara gelindiğinde ise Coldplay, Radiohead gibi Britpop sonrası gruplar büyük başarılar elde etmiş, bunun yanında post-punk ve new wave tarzlarından büyük ölçüde etkilenilmiştir. The Strokes, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys gibi gruplar böylece ortaya çıkmaya başlamıştır. Gelelim Türkiye'deki alternatif müzik macerasına... 2000'lerin başından beri öyle veya böyle kendini göstermeye çalışan bu tür özellikle son birkaç sene içerisinde, daha çok genç dinleyicilerin katkısıyla, ülkemizdeki yerini nihayet sağlamlaştırmıştır. Belki de gelenekçilikten kaynaklanan bir tutumla birçok eleştiriye maruz kalmış olsalar da, bu farklı türü ülkemizde popülerleştirmeye katkı sağlamış sesleri size ulaştıralım istedik. Bizce sanatçıların içlerinden geldiği şekilde davranabildiği bu tür gerçekten de dilimize yakışıyor. Sizlere bir başlangıç sunmak için bazı grupları ve şarkıcıları inceleyelim, sevilen şarkılarını duyuralım istedik. Dahasını keşfedip keşfetmemek tamamen sizlere kalmış, bizce Türkçe alternatif müziğin tadını almaya başladığınızda zaten dahasını keşfetmeden duramayacaksınız. Şimdiden iyi dinlemeler!
    • Yüzyüzeyken Konuşuruzyüzyüzeyken konuşuruz ile ilgili görsel sonucu
    2011 yılında kurulan grup ilk başta profesyonel bir amaçtan çok bir projeye hizmet ediyordu. Büyük bir ilgi sonrasında; Kaan Boşnak, Engin Sevik, Can Kalyoncu ve Can Tunaboylu'dan oluşan grup, ilk albümleri Evdekilere Selam'ı 2013 yılında yayınlamıştır.
    • Palmiyelerpalmiyeler grup ile ilgili görsel sonucu
    Mertcan Mertbilek, Tarık Töre, Rana Uludağ ve Barış Konyalı tarafından 2013 yılında kurulan Palmiyeler, kendileri ile aynı ismi taşıyan EP'lerini 2015 yılında yayınlamıştır. 2017 Şubat’ında II (Venus) albümlerini müzikseverlerle buluşturmuşlardır.
    • Yedinci Evyedinci ev ile ilgili görsel sonucu
    Yedinci Ev, 2011 yılında vokal ve gitarda Birkan Nasuhoğlu, bas gitarda Hazar Aşçı, davulda Turgay Gülaydın tarafından İstanbul’da kurulmuştur. Uzun bir süre Şişhane’deki stüdyolarında kendi şarkıları üzerine yoğunlaşan grup, 2013 yılında 10 şarkıdan oluşan ilk albümlerini yayınlamıştır.
    • Dolu Kadehi Ters Tut dolu kadehi ters tut ile ilgili görsel sonucu
    2014 yılında Mürsel Oğulcan AVA ve Uğurhan ÖZAY tarafından kurulan grup 2015 yılında ilk albümlerini yayınlamıştır.
    • İkiye On Kalaikiye on kala ile ilgili görsel sonucu
    2014 yılında Bornova'da kurulan grup Uğur Uras Usta ve Ali Sak ikilisinden oluşmaktadır.
    • Veraİlgili resim
    2004 yılında Denizli'de kurulan Vera grubunun üyeleri genç yaşlarına rağmen uzun bir geçmişe sahiptir. Arel Koray Nalbant, Onur Gülen, Mustafa Şarbak, Dünyacan Yılmaz ve Canberk Kandemir tarafından kurulan Vera, üyeleri henüz lisedeyken müzik hayatına başlamıştır.
    • Can Kazazcan kazaz ile ilgili görsel sonucu
    ''Sürünsem de müzik yapacağım'' diyen Can Kazaz 2012 yılından beri profesyonel müzik kariyerine devam etmektedir. Son albümü Ben Sizden Kaçtım, 2017 yılında yayınlanmıştı.
    • Yasemin Moriyasemin mori ile ilgili görsel sonucu
    2008 yılında çıkarttığı ilk albümü Hayvanlar ile alternatif müzik piyasasına hızlı bir giriş yapmış olan sanatçı aynı zamanda albümlerinin grafik tasarımlarını da yapmıştır.
    • Yok Öyle Kararlı Şeyleryok öyle kararlı şeyler ile ilgili görsel sonucu
    Erdem Topsakal, Ayhan Akbaş, Ramazan Kırdım, Boğaç Soydemir ve Çağrı Özer'den oluşan grup 2011 yılında kurulmuştur.
    • Büyük Ev Ablukada
    Büyük Ev Ablukada, 2008 yılında İstanbul'da kurulan bir müzik grubudur. Afordisman Salihins ve Bartu Küçükçağlayan grubun üyeleridir.
    İlgili resim
    [td_block_video_youtube playlist_title="" playlist_yt="mQcP8Bd8S8A, PHqtOCwQLOQ, -BzMz8MvXIk, 3_JKZqtY4Lw, ahe4waGV5u0, xYExtl19rzc, r9PSylw1jzQ, IREhQupknxc, OTUTN1soxIM, n95hUZEAam0" playlist_auto_play="0"]
    1. Yüzyüzeyken Konuşuruz - Ateş Edecek Misin?
    2. Palmiyeler - Venus
    3. Yedinci Ev - Kalbim Seni Arıyor
    4. Dolu Kadehi Ters Tut - Yapma N'olursun
    5. İkiye On Kala - İyi Ve Güzel Kadınlar Hep Ağlar
    6. Vera - Kahve Nevresimler
    7. Can Kazaz - Yok
    8. Yasemin Mori - Aslında Bir Konu Var
    9. Yok Öyle Kararlı Şeyler - Acelesi Yok
    10. Büyük Ev Ablukada - İhtimallerin Heyecanına Üzülüyorum
    Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Alternative_rock http://cankazaz.com http://www.biletix.com https://www.biyografi.net.tr
     

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.