Ülkemizin Müzik Tarihinde "Efsane" Olarak Anılan 12 Mükemmel Gitarist

Ülkemizin Müzik Tarihinde "Efsane" Olarak Anılan 12 Mükemmel Gitarist
  • 2
    0
    0
    0
  • Biz, gitarı çok sevdik. Çok sevdik çünkü gitarı en iyilerinden dinledik. "Şimdilik", Jimi Hendrix'ten ya da Keith Richards'tan bahsetmiyoruz. Elbette bu büyük müzisyenleri de hayranlıkla dinledik ama kalbimizde, kulağımızda, aklımızda bambaşka yer edinenlerden, hocalarımızdan, abilerimizden bahsediyoruz. Her biri deyim yerindeyse dünya markası olmuş harikulade müzisyenlerimizden bahsediyoruz. Bu naçizane gurur listemizi sizin için hazırlamaya çalıştık, buyrunuz.

    1- İZİ ELİ

    1955 İstanbul doğumlu müzisyen, hayatı boyunca elinden düşürmeyeceği gitar ile lise dönemlerinde tanışır. Moreno Barokas'tan kısa süreli pratik gitar eğitimi alır. Üniversite okumaya başladığı yıllarda müzikte gelişme göstermek isteyen İzi, Antonio Dumeziç'ten 4 sene jazz gitar eğitimi almakla yetinmez, ardından ünlü gitarist Neşet Ruacan'ın jazz harmonisi ve improvisation eğitimine katılır. Üniversite öğrenimine devam etiği sıralarda çeşitli plaklar doldurmaya ve çeşitli şarkıcılara eşlik etmeye başlar. Okul bitince 4 sene mühendislik ile uğraşır ama o, gerçek aşkı müzik ile uğraşmayı tercih eder. 90'lı yıllarda çeşitli rock gruplarıyla sahne alan İzi, 94'te klasik hard rock grubu olan Nautilus'u kurar. Halen grubuyla çalışmalar yapmaktadır. Aynı zamanda üst düzey bir müzik eğitimcisidir ki Hocaların Hocası diye anılmasının sebebi budur. Birçok iyi gitarist İzi hocanın eğitiminde geçmiştir.

    2- ASIM CAN GÜNDÜZ

    15 Ağustos 1955, İstanbul doğumlu sanatçımız uzun yıllar Amerika'da yaşamıştır. New York'ta yetişen Asım Can Gündüz, 80'lerde ülkeye kesin dönüş yapar. Rock müziğin verdiği sertlik Asım Can Gündüz'de hiçbir zaman görülmez. Herkesin kalbinde nezaketiyle, güler yüzüyle ve sempatikliğiyle yer edinen sanatçı, Türkiye'deki ilk albümü Anasının Gözü'nü 1989 yılında çıkartır. Zaman içerisinde aksanından dolayı, Türkçe'ye zarar verdiği düşünülerek Türk televizyonlarında 8 sene yayın yasağı alır. Bu kararın verilmesinden son müzik hayatına devam eder ve yeni albüm çalışmalarına devam eder. Ancka çıkardığı albüm de "sakıncalı" bulunarak yasaklanır. Bu albümde yer alan Turkish Girls şarkısı, ülke sınırlarını aşarak, İngiltere'de BFRS Radio'da, "Ayın En İyi Yabancı Şarkısı" seçilmiştir. Ülke dışından Awesome John ve John Gundez olarak tanınan sanatçı aslında başarılı bir de gitar tasarımcısıdır. Ayrıca Jimi Hendrix'in gitarı, Frank Zappa tarafından Asım Can Gündüz'e hediye edilmiştir. "Her eve 1 gitar, 10 haftada neşe katar" sloganıyla reklamlarımıza, ünlü blues parçalarına Türkçe sözler yazarak çıkarttığı "Bir Sevgi Eseri" albümüyle blues hayatımıza giren Sevgili Asım Can Gündüz gülen yüzünü ve sempatikliğini hiçbir zaman kaybetmedi. Twitter'daki "EVET, beklenen belgesel yayınlandı. Asım Can Gündüz-Heavy Sky" paylaşımından 8 gün sonra aramızdan ayrıldı. Sevgi, saygı ve özlemle hatırlıyoruz...

    3- AKIN ELDES

    11 Kasım 1962 Frankfurt, Almanya doğumlu Türk gitarist Akın Eldes'i daha çok 14 yıl çaldığı Bulutsuzluk Özlemi'nden tanıyoruz. 2000'den ayrıldığı Bulutsuzluk Özlemi'nden sonra kendisini, Pinhani grubunda ve kendi solo çalışmalarında buluruz. Solo olarak 6 albüm çıkarmış Akın Eldes, müzik çalışmalarına şu sıralar Kurtalan Ekspres ile devam etmektedir. Bahadır Akkuzu, Cem Karaca gibi isimlerin zamanında bulunduğu Kurtalan Ekspres'te Ahmen Güvenç Abimiz'in yanında Akın Eldes'i görmek şahane değil mi?

    4- GÜR AKAD

    Barış Manço, İlhan İrem, Erkin Koray, Pentagram ve hatta Sezen Aksu, Halil Sezai ve Tarkan için vokal yapıp, gitar çalışına hayran kaldığımız Dünya çapındaki gitaristimiz: Gür Akad. 5 yaşında tanık olduğu yangın sırasında, radyoda The Beatles çaldığını duyar ve müziği Beatles'ın bulduğuna inanır. Küçük yaşlarda etkisi altına girdiği müziğin, hayatı boyunca peşinden koşar ve sürekli gelişir. 1988'de Barış Manço'ya, 2002'de Cem Karaca'ya eşlik eder. Hayatının her döneminde harikulade işlere imza atan Gür Akad'ın sayılı solo gitaristlerimizden biri olmasını sağlayan sebeplerin başında, yaptığı işler ile rock kültürü oluşmasına katkısı ve nice genç müzisyene ilham kaynağı olması gelir.

    5- TUNCER TUNCELİ

    Pek çoğumuzun adına, Okan Bayülgen'in programlarından aşina olduğu, tabirimizi mazur görün "hayvan gibi güzel" gitar çalmasının yanında pek mütevazı usta gitaristimiz: Tuncer Tunceli. 18 yaşında başladığı gitara, İzi Eli'nin hocalığında bambaşka bir boyut getirerek kulaklarımızın pasını alan usta gitarist, Edip Akbayram, Murat Göğebakan gibi isimlerle çalışmıştır. Zaga Band ile yıllarca programda çalmış ve Z Raporu adında 1 albüm çıkarmış, solo olarak Tuncer Tunceli Blues Band ile müzik çalışmalarına devam etmiştir.

    6- VOLKAN BAŞARAN

    Teoman, Çilekeş, Haluk levent, Sam Andrew, Turgut Berkes, MFÖ, Cem Karaca, Kayahan gibi başarılı müzisyenler ile çalışmış ve eserlerine katkıda bulunmuş sağlam gitaristimiz: Volkan Başaran. Müzisyenliğinin yanında yapımcılık da yaparak müziğe yeni soluklar ve kalite getirmektedir. Başaran, bestecilikten konser organizasyonuna kadar müziğin her daim içerisinde bulanan ve her işi başarılı ile sonuçlandıran bir müzik insanı. Yılların getirdiği ciddiyet ve karizmanın bahsini bile açmadan, sizleri Volkan Başaran imzalı müzik ziyafetiyle baş başa bırakıyoruz.

    7- CEM KÖKSAL

    8- SERDAR ÖZTOP

    9- METİN TÜRKCAN

    Pentagram ve Şebnem Ferah eserleriyle tanıdığımız Yerli Zakk Wylde'ımız.

    10- BATU MUTLUGİL

    O ses, o karizma, o cool duruş, o müzik, o gitar çalış... Bakmayınız 65 yaşında olduğuna, gitarını eline aldığı zaman bir canavara dönüşür ve hepimizi mest eder. Hepimizi cebinden çıkartacak olan bir müzik insanı: Batu Mutlugil. Blue Blues Band'de Yavuz Çetin ve Kerim Çaplı ile çalmış koca bir müzisyen. Aslında tekstil işiyle uğraşırdı. Müzik piyasasına girdi ve tozu dumana kattı. Duman Grubu'nun gitaristi Batuhan Mutlugil'in babasıdır. Babadan oğula geçen muhteşem bir söz konusu olan. Ayrıca kimi çevrelerce Steve Lukather'e benzetilmesine  karşı cevabımız "Hayır. Ancak Steve Lukather, Batu Baba'ya benziyordur." 

    11- KERİM ÇAPLI

    Davulcu, gitarist, vokal, klavyeci, besteci... Bir insan müziğin her alanında ustalık gösterebilir mi? Bahsedilen kişi Kerim Çaplı ise, evet. Asıl enstrümanı davul olmasına rağmen o kadar etkileyici şekilde gitar çalması ve çok önemli bir müzisyen olmasından ötürü listede Kerim Çaplı'ya yer vermemiz gerekirdi. Jimi Hendrix ile aynı sahneyi paylaşmış, Beatles'dan sonra dünyanın en çok konuştuğu The Monkess ile harikalar yaratmış, '69 Woodstock'u yaşamış birinden bahsediyoruz. Ülke dışında Hendrix, ülke içinde Blue Blues Band'in yanı sıra Nükhet Duru, MFÖ gibi özel isimlerle çalışmıştır. Delilik ile dahilik arasında yer edinen eşsiz yetenek Kerim Çaplı 2 Kasım 2004'te aramızdan ayrıldı. Bizlere efsaneleşmiş müziğini ve kendisini daha fazla özlememize sebep veren hikayelerini bıraktı. Rivayet edilene göre, MFÖ'de davul çaldığı zamanlarda,konsere geç kalmıştır. Daha fazla geç kalmamak adına slow, akustik şarkılar söylemek için sahneye çıkan grup üyeleri, seyirciler arasında Kerim Çaplı'yı görür. Kendi konserini unuttu mu yoksa bu yaşanılan bir sahne gösterisi mi bilinmez ama, belki de kendi konserinde bilet sırası bekleyen tek müzisyendir. Çok özlüyoruz, sevgi ile...

    12- YAVUZ ÇETİN

    Ve geldik hepimizin aklına gelen, listede ilk adını aradığımız isme. Duygulanmamak elde değil. Türkçe rock ve blues müziğinin belki de gelmiş geçmiş en önemli sanatçısı Yavuz Çetin! Samsun'da 1970 yılında dünyaya gelen Yavuz, çocuk denilecek bir yaşta cura ve bağlama ile müzik hayatına başladı. 15 yaşında ilk akustik gitarı ile tanıştı. Sadece 2 sene sonra, 17 yaşında profesyonel müzisyen oldu. 31 yıllık kısacık ömründe bir gitar efsanesi olarak gönüllere girmeye başarır. 1990 yılında Batu Mutlugil, Zafer Şanlı ve Kerim Çaplı ile birlikte Blue Blues Band'i kuran Yavuz Çetin, grupta gitarist ve vokalist olarak performans gösterdi. 90'lı yıllarda birçok önemli şarkıcının arkasında gitarı ile bulunan Çetin, 1997'de "İLK" isimli albümünü çıkartır. Erkan Oğur ile sahneledikleri perdesiz gitar performansında yer alan Dünya isimli enstrümantal şarkı, Kemal Sunal'ın başrolünü oynadığı, Sinan Çetin'in çektiği Propaganda isimli filmle kullanılmıştır.  Benimle Uçmak İster Misin, Sadece Senin Olmak Oyuncak Dünya ve daha birçok sevilen şarkısının yer aldığı 2. albümü çıkmadan önce 15 Ağustos 2001 günü, Boğaziçi Köprüsü'nden atlayarak bizden çok uzaklara gider. 1977 model, 34 KBP 09 plakalı arabası, köprünün Ortaköy ayağına yakın bir yerde bulunur. 31 yıla sığdırdığı dolu dolu bir hayat ve birbirinden güzel şarkılar, ondan ve gitarından bize kalanlardır. Keşke, "Yaşamak İstemem Artık Aranızda" derken gelecek günlerden haber verdiğini anlasaydık ve bir şeyler yapabilseydik. Seni hiç unutmadık Yavuz Çetin. Saygıyla, sevgiyle ve özlemle... Hüzünlü bir bonus: Kerim Çaplı ve Yavuz Çetin'in hayatı, hepimizin tanıdığı arkadaşlarının ağzından BLUE Filmi ile anlatılmaktadır. İzlenilmesini tavsiye ederiz.   kaynak: 1, 2, 3    

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.