Klasik Müziğin Kızıl Rahibi: Antonio Vivaldi

Klasik Müziğin Kızıl Rahibi: Antonio Vivaldi
  • 1
    0
    0
    0
  • Vivaldi, Barok dönemin en önemli temsilcilerinden biridir. Keman virtüözü, besteci ve rahip olduğu bilinmektedir. Aslen bir berber olan babasının kemana olan ilgisi Vivaldi'nin çocukluğunu oldukça derinden etkilemiştir. İlk müzik eğitimlerini babasından alan ünlü besteci, doğduğu yer olan Venedik'te kısa sürede ünlenmeyi başarmıştır.   Papazlık eğitimi alan Vivaldi 25 yaşında resmen Papaz olarak görev yapmaya başlamıştır. Aynı yıl içerisinde Ospedale della Pietà ismindeki kızlar yetimhanesinde sakat ya da yetim kızlara keman öğreten Vivaldi, bu kızların iki ayda bir konser vermesini sağlamıştır. Bu konserlerin her biri için ise ayrı konçertolar yazan Vivaldi'nin üretken zekası gerçekten takdire şayandır. Yaşadığı dönemde Fransız Barok Müziği ve dolayısıyla nefesli çalgılar ağırlıkta olmasına rağmen Vivaldi eserlerinin büyük çoğunluğunda Viyolonsel Solo altyapısı kullanmıştır. Ünlü bestecinin yaklaşık 250 keman konçertosu olduğu bilinmektedir. Bunun yanında mandolin, obua, viyola, flüt ve çello konçertoları da bulunmaktadır. [caption id="attachment_46955" align="aligncenter" width="856"] Antonio Vivaldi'nin "2 mandolin" konçertosundan esinlenerek yapılmış tablo.[/caption] Toplamda yaklaşık 500 konçerto ve 90 opera yazdığı söylenen Vivaldi'nin ünü, yaşadığı dönemlerde maalesef yerel sınırların dışına günümüzdeki kadar çıkamamıştır. 1920'li yıllarda Klasik Batı Müziği üzerine yapılan araştırmalar sonrasında eserleri gün yüzüne çıkarılmaya başlanmıştır. Vivaldi'nin Amsterdam'da basılan eserleri 100 konçerto ve 40 sonattan oluşmaktadır. Bu eserleri, kendisinden yıllar sonra yaşayacak olan Ludwig van Beethoven'a ilham vermiştir. Hatta birçok klasik müzik uzmanı 'Pastoral Senfoni'nin bu ilham ile ortaya çıktığını savunur. Yenilikçi bir stile sahip olan Vivaldi 'armonik zıtlıkları' da ustalıkla kullanmıştır. Bu armonik zıtlıklar Johann Sebastian Bach'ı oldukça etkilemiştir. Bach, Vivaldi'nin yaklaşık 10 konçertosunu klavyeye uyarlamış ve Vivaldi'ye övgüler yağdırmıştır. İşte Vivaldi'nin ölmeden önce dinlemeniz gereken 3 muhteşem bestesi:

    1) Bajazet Operası (1735)

    Osmanlı Padişahı I. Bayezid'in hayatını anlatan bir operadır. Vivaldi tarafından 'Verona Karnavalı' için bestelenmiştir. Aslen Bayezid'in Timur tarafından esir alınması ve sonrasında gerçekleşen olayları konu almaktadır. Timur Bayezid'in kızı Asteria'ya aşık olmuştur. Bu hem heyecan hem de romantizm içeren eser işte bu duyguların dışavurumu üzerine yazılmıştır.

    2) Dört Mevsim Konçertoları (1725)

    İtalyancada 'Le quattro stagioni' olarak bilinen bu eser Barok müziğin ve hatta klasik müziğin en önemli eserlerinden birisidir. Her bölümün, adını aldığı mevsimin özelliklerine büründüğü bu büyüleyici konçerto 'Uyum ve buluş arasındaki yarışma' adıyla yayınlanmıştır. Kış'ın yüksek perdeden, Sonbahar'ın ise tıpkı güz yağmurlarını andırırcasına fırtınalı çalınması ve mevsimlerin duygusal ağırlıklarına göre orkestranın ritminin düşmesi veya yükselmesi bu eseri ölümsüz kılan sebep olmuştur.

    3) La Follia (1705)

    Vivaldi yaşadığı dönemin usta sanatçılarından olan Arcangelo Corelli'den etkilenmiştir. Tek hareketli bu sonatın da Corelli tarzına yakınlığı dikkat çekmektedir. Vivaldi bu parçada da armonik zıtlıklara ve ritm hızlarına vurgular yapmaktadır.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.