Black Panther'in Afrofütürist Kostümlerinin Esin Kaynakları

Black Panther'in Afrofütürist Kostümlerinin Esin Kaynakları
  • 0
    0
    0
    0
  • [caption id="" align="aligncenter" width="784"] Ruth E. Carter[/caption] "Malcom X", "Shaft" gibi filmlerin kostüm tasarımcısı Ruth E. Carter, kariyeri boyunca siyahilerin geçmişini ve kültürünü ekrana aktarmıştır. Fakat son filmi "Black Panther" için, sömürgecilerin elinin değmediği, farklı bir Afrikalı gelecek yaratması gerekmiştir. Olağanüstü detaylarla bezenmiş kostümler, başta Maasailer olmak üzere birçok Afrika kabilesinin kıyafetlerinden ilham alınarak tasarlanmış ve üç boyutlu yazıcı yardımıyla hazırlanmıştır. Film fütüristik olsa da, Afrika tarihinden esintiler bütün filme yayılmıştır.

    Black Panther Kostümü

    Marvel'ın bütün süper kahraman kostümlerini Ryan Meinerding düzenlese de Carter bu farklı üçgen figürünü ekleyerek, bu versiyona damgasını vurdu. Kendisi bu figür üzerine "... Afrika'nın kutsal geometrisi. Bu onu sadece bir süper kahraman olmaktan çıkarıyor. Onu bir kral yapıyor, bir Afrikalı kral" sözlerini sarf etmiştir.

    Kraliçe Ramonda'nın Tacı

    Solda, Güney Afrika'daki Zulu Kabilesi'nin evli kadınlarına ait geleneksel başlığını takan bir kadın görmekteyiz. Ortada ise Carter'ın kostümler için hazırladığı taslaktan bir kare bulunmakta. Sağda ise filmde gördüğümüz, Angela Bassett tarafından giyilen tamamlanmış hali mevcut. Carter bu başlığın oluşum sürecinden şöyle bahsediyor: "Zulu'nun evli kadınlarına ait şapkayı bulduk. Toprak boyası ile kırmızı yapılmıştı, tüylü bir dokusu vardı ve çok büyüktü. Bu güzel silindir şeklini gerçekten görmek istedim çünkü bugüne kadar sadece turistik olanlarını görme şansım olmuştu. Orijinal şeklinin bu olduğuna gerçek bir tane görene kadar inanmadım." 

    W’Kabi'nin Pelerini

    Lider W'Kabi, Lesotho battaniyelerinin Wakanda versiyonu tarafından sarmalanmış bir şekilde karşımıza çıkıyor. Resimde, Lesotho'da bir asil evliliği için geleneksel giysiler giymiş kadınlar görmekteyiz. Carter'ın bu kostüm hakkındaki sözleri ise şöyle: "Lesotho krallarını temsil eden muhteşem desenlerle bezenmiş bu inanılmaz battaniyeleri yapıyor. Biz vibranyum kullandık -Wakanda'nın kurgusal metali- ve gümüş Adinkra sembolleriyle süsledik, böylece bu battaniyeler dövüşte kalkan olarak da kullanılabilecekti." Battaniyeleri kalkan olarak kullanmak ise yönetmen Ryan Coogler'ın fikriymiş.

    Dora Milaje Savaşçıları

    [caption id="attachment_47343" align="alignright" width="226"] Turkana[/caption] [caption id="" align="alignnone" width="345"] Maasai[/caption] Kırmızı ve altın rengi kıyafetleriyle bu kadınlar, Wakanda'nın elit savaşçılarını canlandırıyorlar. Kostümler Maasai ve Turkana kabilelerinin kıyafetleri kaynak alınarak oluşturulmuş ve kıyafetin genelinde Black Panther'in kostümünde de rastladığımız çizgiler ve o kutsal geometriyi görebiliyoruz. Bellerine taktıkları deri kemer, Afrikalı zanaatkarlar tarafından elde yapılmış ve renkler 8 aktrisi 80 kadar cesur göstermesi için özenle seçilmiş. Dikkatinizi çekeceği üzere generalleri Okoye'nin boyunluğu diğerlerinden farklı olarak gümüş değil, altın rengi seçilmiş.

    M'Baku'nun Savaş Kostümü

    Kostümün tamamı bu Afrika maskesi baz kabul edilerek tasarlanmıştır. Kaynak: 1  

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.