İç Mekanı Hareketlendiren Merdivenler

İç Mekanı Hareketlendiren Merdivenler
  • 0
    0
    0
    0
  • Merdiven, iç mekan tasarımının kalıcı bir özelliğidir. Yeniden tasarlanmak istendiğinde kolayca değiştirilebilecek bir yapı elemanı değildir. Merdiven doğru malzeme, renk ve yapımıyla inşa edilen mekanın en önemli tasarım özelliklerinden biri ve mekan yapısının işlevsel bir bölümü olabilir. Bu nedenle bir merdivenin doğru tasarımı, yalnızca yolculuğun güvenli ve konforlu olduğu anlamına değil, aynı zamanda estetik açıdan da tatmin edici olduğu anlamına gelebilir. Merdiven sadece bir erişim yolu olmak zorunda değildir, aynı zamanda iç mekanda bir sanat eseri haline de dönüşebilir. Şimdi ulaşımın dışında estetik, işlevsel olguları da karşılayan iç mekan merdivenlerine göz atalım. Fransız tasarımcı Ora Ito tarafından tasarlanan LVMH’nin medya bölümü Paris 15. bölgede. Mekan dört katlı ve planın merkezini oluşturarak yükselen, çarpıcı bir merdivene sahip. Parametrik heykelimsi merdiven biyomorfik bir yapı olarak tasarlanmış ve böylece minimal tarzda dekore edilmiş ofislerle tezat oluşturup mekana hareket katıyor. Merdiven boşlukta adeta dalgalanıyor, biçimleniyor ve yayılıyor. Antwerp merkezli Studio Farris, bu mekanda ahşap oyun Jenga'nın dev versiyonunu andıran bir ahşap kiriş merdiveni geliştirmiş. İstiflenmiş ahşap kiriş katmanlarından oluşan bu yapı merdiven, alanı çok işlevsel bir ofise dönüştürüyor. Ahşap kirişler, iki masayı oluşturan küçük bir çalışma alanına çıkıyor. Yığılmış kirişler kütüphane, kitaplık, depolama, dinlenme ve okuma köşeleri halini almıştır. Yapı, ek işlevlere sahip merdivenler arasında büyüme, genişleme eğilimi gösteren bir merdiven, asma ofis, toplantı alanı ve raflardan oluşmaktadır. Merdiven aynı zamanda o alana özgü tasarlanmış bir mobilya nesnesidir. Merdiven-III olarak adlandırılan yapı elemanı Tate Modern Galeri de Do Ho Suh tarafından tasarlanmıştır. Merdiven III, tabandan bir basamak yüksekte başlayıp Tate Galerisi'nin tavanında biten 12 adımlık kısa bir yolculuk sunar. İşlevsel olmayan bu merdiven sadece heykelsi bir görünüm için tasarlanmıştır. Suh'un renk seçimi yolculuğun daha şiirsel ve ilham verici geçmesini istemesinden dolayı canlı kırmızıdır. Başlı başına bir sanat eseri oluşturulmuştur. 5x4 metrelik delikli çelik panellerden oluşan basamaklar, rıhtlar ve korkuluk arasında kesintisiz bir geçiş oluşturulmuştur. Merdivende duyusal deneyime önem verildiği için, delikli paneller, adım atıldığında ritimli ses çıkaran çelik ve kırmızı renk kullanılmıştır.  

    Les Ateliers Tristan & Sagitta tarafından, mekanda yer açmak ve daha aydınlık bir mekan yaratmak için tasarlanan bu ev ve beyaz metal çerçeveli merdivenler evin iki katını birbirine bağlar.

    Oldukça taktir edilmelerine ve mekanlarda sık sık kullanılmaya başlanmasına rağmen depolama alanları, yaşanabilir yüzey kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle mekanı daraltmadan bir mobilya parçası olarak tasarlamayı hedeflemişler.

    Sadece merdivenin alt kısmına masif ahşaptan küçük bir depolama alanı entegre edilmiş.

    [gallery columns="2" size="full" ids="212772,212771"]   Kaynak: 1, 2

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.