Gıda Bağımlısı Mısınız?

Gıda Bağımlısı Mısınız?
  • 0
    0
    0
    0
  • Sürekli olarak abur cubur tüketiminden vazgeçmeye veya azaltmaya çalışırsanız, ancak bunu yapamıyorsanız, bu gıda bağımlılığının bir işareti olabilir. Aşağıdakiler, gıda bağımlılığının 8 yaygın belirtisi ve işaretidir:

    1. Doymuş olmanıza rağmen istek duymak.

    Örneğin, besleyici bir yemek yemiş olsanız ve hala yemeye mecbur hissediyor olsanız bile; biftek, patates ve vejetaryen bir akşam yemeği yedikten sonra, bazı insanlar tatlı olarak dondurma isteyebilir. İstek, zaten yediğiniz şeyi arzuladığınızda veya mideniz dolu olsa bile ortaya çıkar. Bu oldukça yaygındır ve mutlaka birisinin yemeğe bağımlı olduğu anlamına gelmez.Çoğu insan bunu ister. Ancak bu arzu sık sık ortaya çıkıyorsa ve onu tatmin etmek ya da görmezden gelmek zorsa, yemek bağımlılığıdır. Bu arzunun enerji veya beslenme ihtiyaçlarıyla hiçbir ilgisi yoktur. Dopamin beyinde bulunan kimyasal bir maddedir, insanların zevkini etkiler ve insanların yemek yeme isteğine neden olur, bu nedenle beynin size değil bir şeye ihtiyacı vardır.

    2. Yemeniz gerekenden çok daha fazla yemek.

    Bazı insanlar için çikolata ısırığı veya tek kek yoktur. Bir lokma 20 olur ve bir dilim kek yarısı olur. Bu ya hep ya hiç yaklaşımı çeşitli bağımlılıklarda yaygındır. Denetim yok. Yiyecek bağımlısı birine abur cubur yemesini söylemek, bir alkoliğe bira içmesini söylemek gibidir. Bu imkansız. Yiyecek bağımlılığı olan insanlar beklenenden çok daha fazla yiyebilirler.

    3. Aşırı doymuş hissedene kadar yemek.

    İştahı kuvvetli insanlar, yemek isterlerse yemeyi bırakamazlar. Sonra o kadar çok yediklerini ve midelerinin rahatsız olduğunu fark edebilirler. Kendinizi tok hissedene kadar yemek, düzenli veya sürekli yeme olarak sınıflandırılabilir.

    4. Daha sonra suçlu hissetmek ancak kısa süre sonra tekrar yapmak.

    Sağlıksız yiyecek tüketimini kontrol altına almaya çalışmak ve daha sonra özlem duymak suçluluk duygusuna yol açabilir. Kişi yanlış bir şey yaptığını veya hatta kendisini aldattığını hissedebilir. Bu nahoş duygulara rağmen gıda bağımlılığı olan bir kişi yaptığı şeyi tekrar edecektir.

    5. Bahaneler uydurmak.

    Beyin, özellikle bağımlılık söz konusu olduğunda garip bir şeydir. Tetikleyici gıdalardan uzak durmaya karar vermek, birinin kendisi için kurallar belirlemesine neden olabilir. Ancak bu kurallara uymak zor olabilir. Yemek isteyen insanlar kurallar hakkında düşünmenin yollarını bulabilirler. Bu düşünce şekli, bir kişinin sigarayı bırakmaya çalışması gibidir. Bu kişi bir paket sigara almazsa sigara içmeyeceğini düşünebilir, ancak bir arkadaşının sigara paketinden sigara içebilir. Yeme alışkanlıklarıyla ilgili kurallar koyun ve onları görmezden gelmek için bahaneler bulun Bu yiyecek bağımlılığıdır.

    6. Kural koyarken tekrarlanan hatalar.

    İnsanlar özdenetim uyguladıklarında genellikle kendileri için kurallar koymaya çalışırlar. Örneğin, sadece hafta sonları uyumak, okuldan sonra her zaman ev ödevi yapmak ve öğleden sonra bir saat sonra kahve içmemek. Çoğu insan için bu kurallar neredeyse her zaman başarısız olur ve diyet kuralları da istisna değildir. Haftada bir akşam yemeği yemek veya bir gün kopya çekmek ve partilerde, doğum günlerinde veya tatillerde sadece abur cubur yemek yemek gibi şeyler vardır. Pek çok insanın bir geçmişi vardır ve en azından gıda tüketimiyle ilgili düzenleme yapamazlar.

    7. Başkalarından yemek yemeyi gizlemek.

    Kural koyma geçmişi olan ve tekrar eden başarısızlıkları olan insanlar, genellikle abur cubur tüketimini başkalarından gizlemeye başlar. Evde kimse yokken, arabada yalnızken veya başkaları yatarken gece geç saatte yemek yemeyi tercih edebilirler. Diyetlerini kontrol edemeyen insanlar arasında gizli gıda alımı yaygındır.

    8. Fiziksel sorunlara rağmen vazgeçememek.

    Seçtiğiniz yiyecek sağlığınızı ciddi şekilde etkileyebilir. Kısa vadede abur cubur yemek; kilo alımı, sivilce, ağız kokusu, yorgunluk, kötü diş sağlığı ve diğer yaygın sorunlara neden olabilir. Ömür boyu abur cubur tüketin; obeziteye, tip 2 diyabete, kalp hastalığına, Alzheimer hastalığına, demansa ve hatta bazı kanser türlerine yol açabilir. Sağlıksız beslenme fiziksel sorunlara neden olsa bile kaçınılması zordur. Görseller: 1, 2, 3


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.