Feminist Mücadeleye Adını Kazımış Kadınların Hayatını Anlatan 8 Biyografik Film

Feminist Mücadeleye Adını Kazımış Kadınların Hayatını Anlatan 8 Biyografik Film
  • 1
    0
    0
    0
  • Tüm kadınların hayatı mücadele doludur. Ama bu listede göreceğiniz kadınlar isimlerini politikada, edebiyatta ve sanatta yaptıklarıyla tarihe yazdılar. Kadınların yalnızca anne, kardeş ya da eş rollerini aldığı filmlerden arıyorsanız, üzgünüz. Bu listede size kadınların tarihsel ve toplumsal rollerini aştığı, ‘kutsanmış’ anne, yuvayı kuran dişi kuş rolleriyle değil; yönlendiren, yöneten, üreten ve mücadele eden yönleriyle ortaya çıktığı, Virginia Woolf, Rosa Luxemburg gibi feminist literatürde çokça karşımıza çıkan isimlerin hayatını konu alan filmleri sunuyoruz. Güç ve ilham alabileceğiniz, dünyaya bakışınızı değiştirecek bu filmler için sizleri daha fazla bekletmeden buyrun başlayalım!

    1) Hours (2002)

    Michael Cunningham’ın aynı ismi taşıyan kitabından uyarlanan filmin yönetmenliğini Stephen Daldry yapıyor. Meryl Streep, Nicole Kidman ve Julianne Moore‘un mükemmel oyunculuklarını sergiledikleri filmde, Virgina Woolf’un başyapıtı Mrs. Dalloway’in bu üç kadının hayatındaki etkilerini görüyoruz. Bu kadınların hayatlarından sahnelerin geçtiği film, aynı zamanda içlerinden biri olan Woolf’un hayatından da beslenerek bizlere Woolf’un sancılarını gösteren biyografik bir eser olarak karşımıza çıkıyor.

    2) Sylvia (2003)

    Sırça Fanus’un yazarı Sylvia Plath’ın hayatını anlatan filmin yönetmenliğini Christine Jeffs yapıyor. Plath’ın edebiyat dünyasında yer edinebilmek için verdiği mücadeleyi ve kendisi gibi bir edebiyatçı olan Ted Hughes ile olan ilişkisinin manik-depresif hastalığını nasıl körüklediğini görüyoruz.

    3) Rosa Luxemburg (1986)

    1919’da Alman Ordusu özel birliklerince dövülerek katledilen ve cesedi vahşice nehre atılan Polonyalı Marksist, politikacı, gazeteci, yazar, teorisyen ve filozof Rosa Luxemburg’un hayatını anlatan filmin yönetmenliğini feminist yönetmen olarak tanıdığımız Margarethe von Trotta üstleniyor. Başrolü, bu filmle 1986 Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan Barbara Sukowa oynuyor. Film, Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) üyesi ve Alman Komünist Partisi kurucu olan Luxemburg’un mücadele dolu hayatının 1898-1919 yılları arasındaki bölümünü işliyor.

    4) Les Amants Du Flore (2006)

    İkinci Cins (La Deuxième Sexe) kitabıyla feminist kuramın en önemli eserlerinden birini yazmış olan Simone de Beauvoir ve varoluşçu yazar Jean-Paul Sartre’ın ilişkisini anlatan film, iki önemli yazarın hayatlarına değinerek bizlere enfes bir biyografik eser sunuyor.

    5) Emma Goldman: Fevkalade Tehlikeli Bir Kadın (2004)

    “Dans edemeyeceksem bu benim devrimim değildir.” sözüyle aşina olduğumuz, anarko-feminizmin kurucusu sayılan, hayatını anarşizm mücadelesine ve kadın özgürlüğüne adamış ve bu nedenle ‘fevkalade tehlikeli’ olan bir kadının, Emma Goldman’ın hayatını anlatan belgesel türündeki film, Goldman’ın cinsellik, evlilik ve mücadeleye yönelik keskin fikirlerine de değiniyor.

    6) Baader-Meinhof Complex (2008)

    Tarihi çarpıtması ve Baader-Meinhof idealini yıkmaya yönelik olması nedeniyle ağır eleştirilere maruz kalan film, 1970’lerde Almanya’da kurulan Kızıl Ordu Fraksiyonunun (RAF) kuruluş sürecini ve kuruluşundan sonraki olayları anlatıyor. RAF’ın iki kurucusundan biri olan gazeteci, yazar ve devrimci Ulrike Meinhof’un hayatının yeraldığı filmde, 60’lı yılların öğrenci hareketi lideri Rudi Dutschke de karşımıza çıkıyor.

    7) Violette (2013)

    Kadın cinselliği, kürtaj ve eşcinsellik konularında yazdıklarıyla tartışma yaratan Fransız yazar Violette Leduc’un hayatını  izliyoruz. 2013 Uluslararası Toronto Film Festivali’nde prömiyerini yapan film, Leduc’ın yazarlık sürecine ve Simone de Beauvoir ile olan dostluğuna değiniyor.

    8) Agora (2009)

    Yönetmenliğini Alejandro Amenábar’ın yaptığı film, Roma İmparatorluğu döneminde, günümüzden 1600 sene önce İskenderiye’de yaşayan ve bilinen ilk kadın matematikçi, filozof ve astronom olan ‘İskenderiyeli Hypatia’nın hayatını anlatıyor. Kaynak: 1, 2, 3

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.