Etkili Konuşmanın Püf Noktaları - I

Etkili Konuşmanın Püf Noktaları - I
  • 0
    0
    0
    0
  • İnsanları ikna etmenin en önemli unsuru düşünceler değil duygulardır. Gerçek ikna edici güç, duyguları ve düşünceleri etkileyen ikna edici güçtür. Bu makalede, ikna duygusunu etkilemek için ne yapılması gerektiğini göreceksiniz. İletişimde düşünceli insanlarla konuşursunuz. İnsanlar söylenenleri yargılamak için sadece kendi düşüncelerini değil aynı zamanda kalplerini de kullanırlar. Ruhu olumsuz etkileyen mesajları iletirken ne kadar akılcı ve inkar edilemez kelime söylerseniz söyleyin, bunun bir etkisi olmayacaktır.İzleyicilerin ruh halini olumlu yönde etkileyebilirseniz, fikirleriniz ne kadar kırılgan olursa olsun, iyi iletişim kurabilirsiniz. Aslında, etkili konuşma becerilerine sahip olmayan binlerce insan, duyguları olumlu bir şekilde kullanmayı başardıkları ve başkalarına çok büyük şeyler konusunda rehberlik edebildikleri için en yüksek iletişim seviyesine ulaştı. Tutum ve sözlerimizi duyguları etkilemek için kullanabiliriz.Genellikle duyguları etkileyen faktör kelimeler değil, temel tutumlardır. İzleyicilerde duygusal kızgınlığa ve reddedilmeye neden olursanız, sözlerinizin de reddedilmesine yol açacaktır. Duygusal kabul ve nezaket inşa edebilirseniz, zayıf düşüncelerinizi güçlendirir. Bu, Yaradan tarafından yapılan yasadır.

    1. Benlik Direncinin Etkisi

    Tüm insanların "ben" ile "ben" vardır. Herkesin en çok değer verdiği şey, kendi "ben" e sahip olmasıdır. İnsanlar "bana" yönelik en ufak bir tehdide kesinlikle direnirler. Bu direnç duygusaldır, rasyonel değil. Amacınız insanları kazanmak ve fikirlerinizi onlara iletmekse, o zaman asla onların "beni" kızdırmamalısınız. Aksi takdirde, düşüncelerine karşı dikkatli olursunuz. Geçerli konuşmanızın artık hiçbir anlamı veya anlamı yoktur. Ardından, öz direnci etkileyen bazı faktörleri tartışın ve bunların nasıl kullanılacağını açıklayın.

    • Eleştirmeyin. Karşı tarafın hatalarını bulur ve onu eleştirirse kendine zarar verir. Bu, kişinin sizden nefret etmesine ve sizi dinlemeyi veya görüşlerini desteklemek için kanıt aramaya son vermesine neden olacaktır. Bu durumda, bir kusuru asla kişiselleştirmeyin: "Böyle bir hata yaptınız ... yanlış olduğunu düşünüyorsunuz ..." demeyin. Gerekirse şunu okuyun: "Böyle hatalar yapabiliriz ... İnsanlar böyle hatalar yapabilir. Sahip olduğum bilgilere göre şu şekilde hareket etmenin yanlış olduğu sonucuna vardım." Denilebilir. Kapıyı daima açık tutun. Mazeretlere izin verirseniz muhatabın hatalarını kabul etmek daha kolay olabilir. Herkes yaptığı hatalar için bahane uydurmak ister. "Bazı insanlar bu kötülüğü bilmeden kendi adına yapıyorlar ... İtiraf ediyorum ki bazen insanlar bunu çok ciddi nedenlerle yapıyor." Denilebilir.

    • Hatalarınızı kabul edin. İnsanlar eksikliklerini görmek istemiyorlar. Eksiklikler bulursanız, kendinizle ilgili bir istek oluşturun. Hatalarınızı reddederseniz, muhataplarınız da hatalarını inkar edeceklerdir. Dahası, reddiniz, kendinizi koruduğunuz anlamına gelir. Kendinizi korumak ve güzelleştirmek konusunda endişeleniyorsanız, seyirci de kendini kapmak ister. Bunun için kendilerini güzelleştirmeye çalışırlar ve bu durumda bilgileriniz belirsizleşir.Tabii ki, seyirci size üstünlük sağlarsa, bunun üzerinizde derin bir etkisi olacaktır. Ancak insanlar gururlu insanlara üstünlük atfetmezler. Kendinizi küçültmeyeceksiniz. Ama "Maalesef cahilken o hatayı yaptım. Şimdi aynı hatayı tekrar yapmaktan kaçınmaya çalışıyorum ... Tabii ki ben senin gibi bir insanım, yanılıyor olabiliriz ama bulmaya çalışmalıyız. doğrusu……".

     

    • Tartışmadan kaçının. Başkalarıyla tabu olduğunuzda, tartışmaya başlayacaksınız. Duygular söz konusu olduğunda, herkes onurunu korumaya ve gerçeklerini kanıtlamaya çalışıyor. Bu noktada, lütfen tartışmayı durdurun veya bir geçici çözüm kullanın (varsa). Çünkü amaç birbirini kazanmaksa, tartışma her iki tarafın da yenilgisiyle sonuçlanmalıdır. Amaç, tartışılan kişinin kötü davranışını izleyicinin gözünde aşağılamak ve izole etmekse, karşı tarafın makul bir cevap bulamamasına neden olacak bir argüman seçmek en iyisidir.Tartışmadan ayrılmak isterseniz, `` şimdi duygularımızı içeriyor. Artık gerçeği dürüstçe aramıyoruz. Gerçeği içtenlikle paylaşmanın bir yolunu arıyorum ve hatalarımı içtenlikle görmeyi umuyorum. Bu tartışmada, sen veya ben sessiz kalmamız gerekebilir, ama hepimiz mağlup olacağız. İtirazım yoksa sohbete daha sonra devam edebilirim. Bağımsız olarak, şimdi ayrılmalıyım.

    • Hayır demeyin, dedirtmeyin. Yanlış bir fikir, değerlendirme veya bilgi ileri sunularak size bir teklif yapıldığında, asla doğrudan “hayır” cevabını vermeyin. Eğer kişi başkalarının düşüncesini size aktarıyorsa hayır diyebilirsiniz. Ama eğer başkalarından alıntılamış, kendisinin de kuvvetle benimsediği bir yaklaşım ise hemen hayır demeyin. Bunun yerine “Sizi anlamaya çalışıyorum, çok önemli bir soru soruyorsunuz, ilginç bir değerlendirme yapıyorsunuz.” şeklindeki yaklaşımlardan biri kullanılabilir. Siz soru sorarken, görüş bildirirken ve bir teklif götürürken özellikle başlangıçta, cevabının “evet” olduğunu bildiklerinizi kullanmaya özen gösterin. Bu sebeple insanların neye evet diyebileceğini önceden öğrenebilmek için dikkatli olun. Seri olarak alacağınız evetlerin ardından, yeni bir teklife evet cevabı alma ihtimaliniz kuvvetlidir. Örneğin, “Hepiniz güzel konuşmayı ister mi?” sorusunun cevabı evet olduğu halde aynı konuda “Herhangi biriniz kötü konuşmacı olmak ister mi?” sorusunun cevabı mutlaka hayırdır.

     

    • Büyüklenmeyin ve küçümsemeyin. Büyüklenme veya küçümseme kişiler arasındaki “ego” dengesini olumsuz etkiler ve ego direnci oluşur. Dengenin her zaman korunması arada duygusal duvarların oluşmasını engeller. Ancak burada bir incelik vardır. Dinleyici açısından konuşmacının yüceltilmesi fikirlerin lehinedir. Büyüklenme ve küçümseme, dinleyici açısından konuşmacıyı küçültür; tevazu, dinleyiciye verilen önem ve yapılan samimi övgü de konuşmacıyı yüceltir. Büyüklenme ve küçümseme temelde duygusaldır, bunlar duygusal olarak yaşanır ve dinleyici tarafından mutlaka algılanır. Ancak bu psikoloji kolaylıkla konuşmalara da yansıyabilir. “Ben şimdiye kadar hiç hata yapmadım, bugüne kadar birçok başarıya imza attım, bu insanlara çok büyük faydam dokunmuştur (büyüklenme), bir sanatçı olarak birçok kişinin nasıl da gülünç şekilde sanatçılık oynadığını görüyorum, şu geri zekalı insanlar arasında yaşamaya çalışıyorum (küçümseme).” gibi ifadeler doğru da olsalar konuşmacıyı tüketirler.

    2. Görünüşün Etkisi

    İnsanlar sizi ilk gördükleri zaman edindikleri izlenimleri her zaman sizinle birlikte hatırlarlar. İlk verdiğiniz izlenim, tüm hayatınız boyunca sizi tanımlamaya devam eder. Görünüşünüz, insanların en az %80’i için sizin ne kadar dinlenilmeye değer veya güvenilir olduğunuzun göstergesidir. Çoğumuz fikirlerin mantıklı olup olmadığına dikkat etmeyiz. Ama fikrin kaynağına yüklediğimiz kutsallık bizi çok fazla etkiler. Bu kutsallığı belirleyen en önemli faktörlerden biri, ilk gördüğümüzde edindiğimiz izlenimdir. Bu çerçevede görünüş hakkında yapılması gerekenler aşağıda sıralanmıştır.

    • Enerjik görünün. Yorgun insanlar yavaş, yavaş ve sıkıcı konuşurlar. Coşku eksikliği nedeniyle güvenilirlikleri zayıftır. Görünüşleri, sözlerine inanmadıklarını düşünmelerine neden olur. Tokluk ve uykusuzluk canlılığı ve konuşma hızını etkiler. Enerjik insanlar tüm organları kontrol ediyor gibi görünüyor. Çok tok olduğunuzda, uykusuz olduğunuzda veya çok fazla uyuduğunuzda konuşmaktan kaçınmalısınız. Gerekirse, az miktarda şeker içeren biraz tatlı sıvı veya süt içebilirsiniz.

     

    • Temiz giyinin. İnsanın dış görünüşü, iç görünüşünün aynası olarak algılanır. İç görünüşün en önemli yansıması yüz hatları ve vücudun genel duruşu olsa da izleyici ilk anda en az bunlar kadar kişinin giyimine ve temizliğine dikkat eder. Düzgün tıraş, bembeyaz parlayan dişler, temizliğin ve asilliğin ilk işaretlerindendir. Buna paralel olarak düzgün ütülenmiş, yeni görünümlü takım elbise, boyalı sağlam ayakkabı ve sıra dışı olmayan renkler önemli giyinme faktörlerindendir. Kesilmiş tırnaklar, aşırı makyajı olmayan bir yüz, uzağa yayılmayan ama kucaklaşma veya öpüşme esnasında hissedilebilecek hafif ve güzel bir koku, vücut hatlarını göstermeyen vasat bir örtünme tarzı... Bunlar ciddiyetin ve etkililiğin en önemli faktörleridir.
    • Görünümünüzü kontrol edin. Özellikle grup karşısında iseniz takip edenlerce nasıl bir görüntünün, neresindesiniz? Kendinize bakın. Öfke, heyecan, titreme gibi bir tepki veriyor musunuz? Ne kadar sakin gülümseyebiliyorsunuz? Gülümserken dişlerinizin gözükmesi gerekmez. Sakince vücudunuzu gevşetiyorsunuz. Düz bir ortamda konuşuyorsanız en azından omuzlarınıza kadar görünebilmek için biraz yükseğe çıkmaya çalışın. Kürsü önünde iseniz arkasına gizlenmeyin. Kürsü omuzlarınıza kadar çıkıyorsa kürsüyü kaldırın. Konuştuğunuz noktanın hemen çevresinde hareketli insanlar, nesneler olmamalıdır. Oturuyorsanız yığılır gibi değil, diri diri oturun. Çok hızlı hareket etmeyin, ellerinizle aşırı oynamayın, kontrol edemiyorsanız ellerinizi arkaya bağlayın, tek elinizi cebinize koyun veya elinizde bir kalem tutun ya da en iyisi her ikisini aşağıya salın ve istedikleri gibi davransınlar.

     

    • Jestleriniz tabii olsun. Jest konuşmada çok önemlidir, ancak doğallığı bozulduğunda her şeyi mahveder. Jestlerin anlamını iyi öğrenin ve tam olarak yerleşene kadar kullanın. Ancak jestlerin anlamını düşündüğünüzde ve konuşurken bunları kullandığınızda numara yapmaktan kurtulamazsınız. Hareketleri tercih ettiğiniz yapıya yerleştirin ve eylemleri sürekli tekrar etmeyin.

    Görseller: 1, 2, 3, 4


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.