Dünyaca Ünlü Tablolar ve Onları Özel Yapan Hikayeleri - 2

Dünyaca Ünlü Tablolar ve Onları Özel Yapan Hikayeleri - 2
  • 3
    0
    0
    0
  • Bir önceki yazımızda tablolar ve hikayelerinden bahsetmiştik bu günde ünlü tablolar ve hikayelerine devam ediyoruz listemizde Waterhouse'un Leydisinden, Gogh'un doğum hediyesinden ve Osman Hamdi Bey'in kaplumbağalarından bahsedeceğiz.

    1- John William Waterhouse - The Lady of Shalott, 1888

    Pek çoğumuzun aşina olduğu göz alıcı tablo "The Lady of Shalott" Waterhause'un ikonik eserlerinden. Tabloya baktığımızda ilk gördüğümüz şey uzun saçları ve beyaz elbisesi ile güzel ve hüzünlü Leydinin durgun bir su üzerinde kayığıyla ilerlemesi. Fakat yüzündeki ifadeye bakarsak olayın perde arkasının başka olduğunu farkedebiliyoruz. Leydimiz aslında ölümüne ilerliyor. Viktorya dönemi ünlü şairlerinden Tennyson’un aynı isme sahip olan şiirinden esinlenerek yapmış olan John William Waterhouse’dan "The Lady of Shalott" (Shalott Leydisi),1888 senesinde yapılmış bir eser. Shalott Leydisi oldukça hüzünlü bir hikayeye sahip. Leydinin bir laneti var kulesinde yalnız kalması ve asla dış dünyayı görmemesi. Dış dünya ile tek iletişimi ise kulede bulunan bir ayna. Bir gün aynadan yakışıklı şövalyeyi görmesi ise onun ölüme giden yolculuğunun başlangıcı oluyor. Aynadan yansıyan görüntüye kafasını çeviremeyen Leydi ona bakmaya direnemiyor ve her şeyi göze alarak pencereye koşuyor bu esnada kırılan ayna ile laneti başlıyor. Leydi kulesini terk ediyor ve bir kayık ile şövalyenin peşinden gidiyor. Fakat lanetin bir sonucu var Leydi Camelot'a ve sadece bir yansıma ile gönlünü kaptırdığı Lancelot'a ulaşamadan trajik bir şekilde hayatını kaybediyor. Tablodaki simgeleri birleştirdiğimizde ise hikayeyi tamamen görebiliyoruz. Elinde tuttuğu zincir onun kuleye bağlılığını simgeliyor. Kayığın önünde yer alan sönmüş mumlar ve İsa'lı haç ise hayatının sonuna geldiğini belirten önemli detaylardan.

    2- Osman Hamdi Bey – Kaplumbağa Terbiyecisi

      Pera Müzesi'nde yer alan Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunu bilmeyenimiz yoktur. Tabloda gördüğümüz kişi Osman Hamdi Bey'in Kendisi. Osman Hamdi Bey kendini çizeceği zamanlarda fotoğrafını çektirir ve fotoğrafa bakarak kendini çizermiş. Tablodaki mekan ise Bursa'da bulunan Yeşil Camii'dir. Tabloya ilk baktığımızda ney tutan Osman Hamdi Bey'i ve kaplumbağaları görüyoruz. Osman Hamdi Bey’in bu tablosu pek çok uzman tarafından geri kalmış bir toplumu çağdaşlaştırmaya çalışan bir dervişin yorgun hâlini anlattığı şeklinde yorumlanmıştır. Kaplumbağa tembel insanları temsil etmektedir. Elinde tuttuğu ney ise insanları eğitmek için kullandığı bir yöntem simgesidir neyi arkasında tutuyor ve kullanmıyor oluşu ilerlemeyen bir toplumdan umutsuz oluşunu ve artık yorulduğunu anlatmaktadır. Dolayısıyla eserin ana teması toplum ve yönetim eleştirisidir.  

    3- Van Gogh – Almond Blossoms (1890)

    "Çiçek Açan Badem Ağacı" tablosu aslında bir hediye.

    Van Gogh'un kardeşi Theo'nun bir oğlu olmuştu. Üstelik bebeğe Vincent adını vermişlerdi Van Gogh bu habere çok sevindi ve annesine yazdığı gibi yaptı: "Theo'nun oğlu için bir resim yapmaya başladım, yatak odalarının duvarına asmaları için arkasında mavi bir gökyüzü ile uzun badem çiçeği dalları " Baharı müjdeleyen bademler gibi Theo'nun oğlu da hayatı ve umudu simgeliyordu. Van Gogh büyük bir titizlikle yaptığı eseri kendi elleriyle bebeğe götürdü ve resmin yatak odasına asılmasını istedi. Theo'nun eşi ressam döndükten sonra mektup yazarak ona isteğinin gerçekleştiğini yazdı. "Vincent, amcasının resimlerine büyük bir ilgiyle bakıyor özellikle de yatağının başucunda asılı duran çiçek açmış ağaç onu büyülüyor."  Resim Hollanda’daki Van Gogh Müzesi'nde sergileniyor.

    4- Hieronymus Bosch - Tuin Der Lusten 

    Dünyevi Zevkler Bahçesi Hollandalı ressam Hieronymus Bosch'un 1503 ve 1504 yılları arasında yaptığı bir eser. 3 panelden oluşan tabloda sol panelde Adem ve Havva'nın yer aldığı cennet orta panelde  kuralları yıkan, dünya nimetlerinden yararlanan ve zevk alan insanlar büyük kuşlar, nü insanlar ve diğer hayvanlar, yukarı arka planda su içinde bir küre ve fantastik yaratıklar almaktadır. Ortadaki nü kadının başındaki iki kiraz "gurur" sembolü olarak görülmektedir. Sol panelde ise cehennem ve cezalandırılanlar tasvir edilmiştir. Dış paneller kapatıldığında ise Tanrının Dünyayı Yaratışı konulu eser görülmektedir. 1939'dan beri Madrid'deki Prado Müzesi'nde bulunmaktadır.

    5- Edward Hopper - Nighthawks (1942)

    Gece Kuşları, ABD'li ressam Edward Hopper'ın gece geç bir saatte Amerikan tarzı ufak bir restoranda oturan insanları betimlediği tablo Amerikan sanatının en bilinen eserlerinden. Gündelik Amerikan yaşamından bahseden Hopper eserinde kasvetli havayıda yansıtıyor gece geç bir saatte aynı mekanda oturan insanlar var fakat hiç biri birbirlerine bakmıyor ve konuşmuyor. Tabloda İnsanların yalnızlığını betimliyor ve dönemin Amerikan toplumunun psikolojik yansıması olarak görülüyor. Kaynak: 1, 2, 3

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.