Blockchain Nedir?

Blockchain Nedir?
  • 0
    0
    0
    0
  • Dijital para birimi Bitcoin’in hayatımıza girmesi ve hızla yükselen değeri karşısında kayıtsız kalamamamızın ardından yepyeni bir kavramla tanıştık; Blockchain! Kimileri dijital para birimlerinin ardındaki teknoloji olarak tanımladı, kimileri Blockchain yani Blok-Zinciri kavramına dijital para birimlerinin ardındaki teknoloji olmaktan çok daha fazla anlam yükledi; kimileri ise henüz tam olarak ne olduğunu kestiremedi.

    Blockchain Nedir?

    Dünya genelinde birbirine bağlı milyonlarca bilgisayar olduğunu hayal edin; bu bilgisayarların her birinin de tek bir amacı olduğunu… Aralarındaki uyumun, kurdukları ağa maksimum güvenlik sağladığını ve köklü geçmişleri olduğunu düşünün. Küçük sorunların aralarındaki bağı koparamadığını, küçük aksaklıkların dahi bu ilişkide yerinin olmadığını kurgulayın. Tüm bu bilgisayarların kendilerine has bir iletişim dili bulunduğunu ve aralarında çok değerli konuşmaların geçtiğini; bu konuşmaları yalnızca ilgili olanların duyabileceğini ve bu gizlilik için tüm bilgisayarların tam destek verdiğini gözünüzde canlandırabildiniz mi? Tarif ettiğimiz bu sanal dünya ile blockchain arasında sıkı bir bağ bulunur. Blockchain dünya genelinde yapılan Bitcoin işlemlerinin küresel bir muhasebe defterinde kayıtlarının tutulmasını ve saklanmasını sağlayan; şeffaf, merkezi otoritenin kontrolünde olmayan devasa bir veri tabanı olarak tanımlanabilir. Bitcoin işlemleri bu veri tabanına işlenir, yapılan işlemler blok halinde bu veri tabanına kaydedilir ve her kaydedilen blok, Blok-Zincir’in parçası haline gelir. 

    Blockchain Teknolojisi

    Blockchain teknolojisi yepyeni bir internet omurgası olarak düşünülebilir. Gün içerisinde internet üzerinden yaptığımız her tür dosya alış-verişinde aslında orijinal dosyaların kopyalarını gönderir ya da alırız. Ancak söz konusu olan değerli varlıklar olduğunda günümüzdeki internet teknolojisi ve merkezi yapı varlıkların güvenliğini ya tam olarak sağlayamaz ya da sürece müdahale etmek zorunda kalır. Blockchain sisteminin dünya genelindeki milyonlarca bilgisayarı kapsaması ve tekil kullanıcıların sisteme zarar verememesi güvenli bir ortam oluşturmaktadır. Bu teknoloji sayesinde kullanıcılar internet üzerinden küresel çapta tutulan bir hesap defterinden yararlanarak değerli varlıklarını saniyeler içerisinde alıp gönderebilirler. Üstelik mevcut internet sistemindeki gibi asıllarının kopyalarını değil, doğrudan gönderilerin asıllarına ulaşabilirler. Blockchain sisteminde yapılan her bir işlem blok olarak kaydedilir. Blok oluşturmak madencilerin görevidir ve dünya genelindeki milyonlarca madenci her 10 dakikada yeni bir blok oluşturur. Oluşturulan bloklar geçmişten bu yana oluşturulanlara eklenir ve daha sonra oluşturulacaklar için çıkış noktası haline gelir. 

    Blockchain Teknolojisi Kullanım Alanları

    Bitcoin ile hayatımıza girse de sunduğu şeffaflık, hız, işlem kolaylığı, güvenlik gibi unsurlar nedeniyle blok zinciri (blockchain) teknolojisinin geleceğe yön vereceği düşünülmektedir. Veri akışını sorunsuz sağladığımız günümüzde, bize değerli varlıkların transferini aracısız olarak yapma imkanı sunan bu teknoloji merkezi kurumların varlığının temel dayanaklarını çürütmektedir. Uluslararası finans kuruluşlarında, veri yönetimlerinde, borsalarda, online alışveriş sitelerinde, devlet güvenliğinde, telif haklarının korunması gereken mecralarda blockchain teknolojisi kullanım alanı bulmaktadır. Aslına bakılırsa blockchain teknolojisini bazı sektörlere indirgemek çok da doğru olmayacaktır. Küresel çapta verilerin dağıtıldığı, merkezi kavramını sarsan, bireyleri faaliyetlerinde özgürleştiren, şeffaflığı ile soru işaretlerini bitiren ve üstelik maksimum güvenliği ile devrim niteliğine sahip olan bu teknoloji hayatımızın bir parçası haline geleceğini savunanların sayısı giderek artmaktadır. Blockchain teknolojisine dayanan girişimlerin sayısı yavaş yavaş artmaya başladı.  Abra, Augur, BlockCypher, Bluzelle, Brave, Credit Dream, Enigma gibi girişimler blockchain teknolojisinin kullanımının yaygınlaştırılabileceğini gösterdi.  

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.