Bazı Ülkelerde Yasaklanan 10 Ünlü İsim

Bazı Ülkelerde Yasaklanan 10 Ünlü İsim
  • 0
    0
    0
    0
  • Ünlü isimlerin pek çok ülkede milyonlarca hayranları mevcut. Sinema, müzik, televizyon gibi çeşitli alanlarda yaptıkları işlerle pek çok insana ulaşan bu isimler, hayran kitleleri sayesinde daha da popüler hale gelebiliyor. Ne var ki ünlü simaların sevilmediği bazı ülkeler de var. Bu ülkelerde değil hayran kitlesine sahip olmak, o ülkenin insanlarına ulaşmak bile mümkün değil. Bunun sebebi bazı ünlü isimlerin bu tarz ülkelerde yasaklı olmaları. Elbette bazı gerekçelerle... Biz de sizler için çeşitli ülkelerde yasaklanmış olan bazı ünlü isimleri derledik. Eminiz ki içlerinde şaşıracağınız isimler de olacak.

    Justin Bieber – Çin

    Pek çok hayranı olduğu gibi sevmeyeni de çok olan Justin Bieber, Çin’de yasaklı durumda. Bunun sebebi Bieber’ın, 2013 ve 2014 yıllarında Çin’e yaptığı ziyaretler. Bieber yaptığı bu ziyaretler sırasında Pekin Belediye Kültür Bürosu’na göre oldukça olumsuz bir hava bıraktı. Yapılan açıklamaya göre, Bieber’ın yetenekli bir şarkıcı ancak eğlence anlayışı Çin pazarı ve ülke için oldukça olumsuz. Açıklamanın altındaki kanıtlar ise Bieber’ın 2013 yılında Çin Seddi’nde çekilen saygısız fotoğrafları ve 2014’te Pekin’de pervasız bir şekilde kaykay yapması. Büronun temsilcisi açıklamalarında Bieber’ın daha olgunlaşmasını, daha dikkatli sözlerde ve eylemlerde bulunmasını umduklarını da belirtti.

    Beyonce – Malezya

    2007 yılında Beyonce Maleyza’da konser vermeye hazırlanırken bir anda konseri iptal etmek zorunda kaldı. Bunun sebebi ise Malezya İslami Partisi’nin Beyonce’un koreografisini beğenmemesi. Beyonce ve sahne ekibinin konser sırasında giyeceği kıyafetler oldukça açık bulundu. Bunun üzerine ünlü şarkıcı, omuzdan dizlere kadar kapalı kıyafetlerle sahne almaya karar verse de bu sefer de Beyonce’un imza dans hareketleri onay alamadı. Öyle ki partinin bu katı kararı, Beyonce’u ülkede yasaklaması ile sonuçlandı. 2009 yılında Beyonce tekrar Malezya’da konser verme girişiminde bulunsa da başarılı olamadı. Konuyla ilgili bir kaynaktan alınan bilgiye göre bakanlık, Beyonce’un sahnede kıpırdamadan sadece şarkı söylemesini istiyordu.

    Alec Baldwin – Filipinler

    ABD’li ünlü oyuncu Alec Baldwin’in, 2009’da David Letterman ile yaptığı bir röportaj esnasında yaptığı bir şaka, onun Filipinler’de yasaklanmasına sebep oldu. Baldwin röportajda, daha fazla çocuk sahibi olmak istediğini ve bekar olduğu için de Filipinler’den posta siparişi ile bir gelin düşündüğünü söyledi. Baldwin, ayrıca Rus bir kadın da olabilir diye ekledi. Baldwin’e göre bu sadece bir şakaydı ancak Filipin Göçmenlik Bürosu bunu oldukça ciddiye aldı. Büro yayınladığı bir bildiride Baldwin’den istenmeyen bir uzaylı olarak bahsetti ve Baldwin’in ülkeye girişini yasakladı. Her ne kadar bu olaydan sonra Baldwin, sözlerinin bir şakadan ibaret olduğunu belirtip özür dilese de Filipinler, Baldwin’in bu özrüne kayıtsız kaldı.

    Lady Gaga – Endonezya

    Müslüman ülkeler, Lady Gaga’yı ahlak bozucu biri olarak tanımlıyorlar ve bu sebeple de Lady Gaga’ya karşı antipati besliyorlar. Bu ülkelerden en dikkat çekeni ise Endonezya... 2012 yılıda Endonezya’daki muhafazakarlar tarafından tehditlere uğrayan Lady Gaga, bunun üzerine konserini iptal etme kararı aldı. Konserin iptali üzerine aşırı muhafazakar lider Habib Salim Alatas, konserin iptal olmasının en doğru karar olduğunu belirtmekle kalmamış, aynı zamanda Lady Gaga için de oldukça ağır tabirler kullanmıştı. Lady Gaga’nın gelenekleri hiçe sayan bir canavar olduğu söyleyen Alatas, Lady Gaga’nın hayranlarına da şeytana tapmaktan vazgeçmeleri yönünde uyardı.

    Katy Perry – Çin

    Katy Perry, Victoria’s Secret’ın 2017 yılında Çin’deki gösterisinde sahne almayı planlıyordu. Ancak Çin Hükümeti, Perry’nin bazı hareketlerini Tayvan’ın bağımsızlığını destekleyici olarak algıladı ve Perry’nin gösteride yer almasını engelledi. 2015 yılında Taipei’de bir gösteri esnasında Perry, ayçiçeğini tasvir eden parlak bir elbise giydi. Ayçiçeği, bir önceki yıl Ayçiçeği Öğrenci Hareketi ile ilişkilendirildi. Ayçiçeği Öğrenci Hareketi, Karşılıklı Kıyı Hizmet Ticaret Anlaşması’na karşı bazı protestolar düzenlemişti. Çin Hükümeti’nin bu ayrıntılı araştırmaları Perry’nin Çin’de vereceği konserlerin önüne geçti. Çin’in araştırmaları sonucunda bu kararın alınmasındaki en önemli etkenlerden biri ise Perry’nin gösteri sırasında sahnede Tayvan bayrağını sallaması.

    Kesha – Malezya

    Malezya’da yasaklanan bir başka ünlü ise Kesha... 2013 yılında Kesha, Malezya’da konser vermeye hazırlanıyordu. Ancak ülke hükümeti Kesha’nın ülkeye girişine ve vereceği konsere engel oldu. Gerekçe olarak ise Kesha’nın davranışlarının ülkedeki baskıcı dini inançlara uymadığı gösterildi. Buna bağlı olarak hükümete göre Kesha’nın ülkeye ziyareti ülkedeki çocuklara olumsuz örnek oluşturabileceği sonucuna varıldı. Her ne kadar Kesha, Malezya Hükümeti’nin bu kararına karşılık, performansını ülke kanunlarına göre değiştirmiş ve Malezyalı hayranlarının karşısına çıkabilmiş olsa da bu hükümet tarafından uygun bulunmadı. Bunun üzerine Kesha, Twitter üzerinden konseri iptal etmediğini ancak sahnede dans etmesine izin verilmediğini dile getirdi. Uyarılara rağmen sahnede dans ettiğini de belirten Kesha, bunun üzerine hapse atılmakla tehdit edildiğine dikkat çekti.

    Chris Brown – Birleşik Krallık, Avustralya

    Listenin bu kısmına kadarki ünlü isimler sadece tek bir ülkede yasaklanmıştı. Ancak Chris Brown, hem Birleşik Krallık’ta hem de Avustralya’da engellerle karşılaştı. 2009 yılında Chris Brown, o zamanlardaki kız arkadaşı Rihanna’yı yumrukladığı için mahkeme karşısına çıktı. 2011 yılında turunu Birleşik Krallık’a getirmeye çalışan Brown’ın, 5 yıllık gözetim altındaki tazminatının devamı sebebiyle ülkeye giriş vizesi reddedildi. Ünlü şarkıcının cezası 2015 yılında sonuçlansa bile Avustralya Federal Hükümeti, Brown’a sıfır tolerans kararı aldı. Bunun üzerine Chris Brown, aile içi şiddet farkındalığı kampanyasına gönüllü olarak hükümetin kararını değiştirmeye çalıştı. Ancak Avustralyalı bakan Michaelia Cash, kararlarında kesin olduklarını belirrti. Bakan yaptığı açıklamada aile içinde şiddet uygulayan biri Avustralya’nın beklediği bir karakterde değildir cümlesiyle Brown’ın çabalarını sonuçsız bıraktı. Öte yandan kafalarda soru işareti bırakan bir başka olay ise Brown’ın Avustralya’da sahneye çıkmasına gözetim altındayken iki kez izin verilmesi oldu.

    Miley Cyrus – Çin, Dominik Cumhuriyeti

    Bir döneme damga vuran Miley Cyrus, ırk duyarlılığı ile tanınmıyor ancak Cyrus’un tatsız bir fotoğrafı onu Çin tarafından yasaklanmasına yetti. 2009 yılında çekilen bir fotoğrafta Cyrus’un, gözlerini basmakalıp bir tarzda yanlardan çektiği görülüyor. Cyrus’un bu pozu, Çin’de ırkçılık olarak algılandı ve Çin Dışişleri Bakanı bunun üzerine bir bildiri yayınladı. Yayınlanan bildiriye göre Cyrus’un Çin’in ve diğer Asya ülkelerinin dostu olmadığı belirtildi. Ayrıca ülkedeki çocukların Cyrus’un bu hareketlerinden etkilenmemesi için bu kararın alındığı bildiride yer aldı. Cyrus’un bir süre sonra özür dilemesi, Çin’in kendisine yönelik bu yasağı kaldırmasına yol açtı. 2014 yılına gelindiğinde ise ünlü şarkıcı bu sefer Dominik Cumhuriyeti yetkilileri tarafından ateş altında kaldı. Dominik Cumhuriyeti yetkilileri Cyrus’un davranışlarının ülke ahlakına uygun olmadığını öne sürerek onun ülkedeki performanslarını engelledi.

    Martin Scorsese – Çin

    Çin, listede görüldüğü üzere pek çok ünlü ismi yasaklamasıyla ünlü. Ancak Scorsese belki de listenin en şaşılacak ismi. Scorsese’nin 1997 yapımı Kundun filmi, Çin ve Tibet arasındaki siyasi ilişkileri oldukça etkiledi. Filmde 14. Dalai Lama Tenzin Gyatzo’nun erken yaşamı oldukça sempatik bir şekilde anlatılıyordu ve bu durum Çin’in tepkisine yol açtı. Çin Hükümeti filmin yayınlanmasından sonra ilk başta filmin üreticisi Walt Disney Şirketi’nin tüm içeriklerini yasaklama kararı aldı. Ancak daha sonra Disney’in ve Çin’in o dönem başkanları Michael Ovitz ve Jiang Zemin bir araya geldi. Toplantı sonucunda sadece Scorsese’nin ve filmlerinin Çin’de yasaklanmasına karar verildi. Buna karşılık Scorsese, Çin’in bu yasağı kaldırması için hiçbir girişimde bulunmadı. Ayrıca yetkililer, Scorsese’nin The Departed filmi ve 2016 yapımı The Silence filmi içinde Scorsese’ye itirazda bulundular.

    Snoop Dogg – Avustralya, Birleşik Krallık, Norveç, Hollanda

    Listenin pek çok farklı ülke tarafından yasaklanan ismi ise Snoop Dogg’dan başkası değil. Snoop Dogg’un yaşamı göz önüne alındığında aslında bu o kadar da şaşırtıcı değil. 2006 yılında Snoop Dogg ve ekibi, Birleşik Krallık’a geldiklerinde Heathrow Havaalanı’nın birinci sınıf alanına giremediler. Bu ekibin hoşuna gitmedi ve ekip, havaalanının gümrüksüz mallar mağazasını kelimenin tam anlamıyla yağmaladı. Bu olay, Snoop Dogg’un 2010 yılına kadar Birleşik Krallık’a girişini engelledi. 2007 yılında ise Avustralya Göçmen Bakanı, Snoop Dogg’un vizi için gerekli şartları yerine getirmediğine karar verdi. Bu durum Snoop Dogg’un MTV Avustralya Video Müzik Ödülleri’ndeki canlı performansını kaçırmasına sebep oldu. 2010 yılında ise Snoop’un ismi, Hollanda’nın Parkpop Festivali kapsamında Lahey’in belediye başkanının isteği üzerine daha arkadaşça bir isimle değiştirildi. 2012 yılında ise Norveç Hükümeti, Snoop’un ülke içinde yasal sınırın üzerinde esrar ve nakit taşıdığını tespit etti. Bunun üzerine hükümet, Snoop’a 52.000 kron para cezası verdi ve iki Snoop’un ülkeye girişi 2 yıl süreyle yasaklandı.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.