Batman Hayranlarının Mutlaka Okuması Gereken 7 Çizgi Roman

Batman Hayranlarının Mutlaka Okuması Gereken 7 Çizgi Roman
  • 0
    0
    0
    0
  • Çizgi roman dünyasının en önemli karakterlerinden biri şüphesiz Bob Kane ve Bill Finger’ın yarattığı Batman. Yaratıldığından bu yana pek çok yazar ve çizer, Batman’i konu alan çizgi romanlara imza attı. Gotham’ın adaleti için savaşan yarasa adamımız pek çok farklı hikayede maceralarına devam etti. Bu hikayelerden bazıları var ki gerek hikaye kurgusu gerekse Batman karakterinin mükemmel şekilde yansıtılmasıyla çizgi roman sektöründe büyük sükse yaptı. Ayrıca mükemmel çizimler de cabası... Biz de Batman severler için mutlaka okunması gereken 7 Batman hikayesini derledik. Batman’i ve Batman’in dünyasını daha iyi anlamak, Batman etrafında kurgulanan başarılı hikayelere tanık olmak için bu eserler bizce mutlaka rafınızda bulunmalı.

    Batman: Year One (Batman: İlk Yıl)

    Batman’in günümüzdeki haline gelmesinde büyük etkileri olan çizgi roman dünyasının en gözde isimlerinden Frank Miller’ın kaleme aldığı ve Dave Mazzucchelli’nin çizimleriyle renk kattığı Batman: Year One listemizin ilk sırasında. Adından da anlaşılacağı gibi Batman: Year One, Bruce Wayne’in nasıl Batman olduğunu ve Batman olarak geçirdiği ilk zamanları anlatmakta. Yaşadığı büyük travma sonrası şehrini Batman olarak korumayı amaçlayan Bruce Wayne ve Gotham’ın güvenliğinden sorumlu James Gordon, sırt sırta verip Gotham’ı kötülerden arındırmaya çalışıyor. Ancak Gotham öyle bir yer ki kolay kolay suça ve kaosa veda edecek gibi görünmüyor. İki adamın suçun şehri ile olan bu amansız mücadelesini okurken tüm olumsuzluklara rağmen adalete olan sağlam inanca tanıklık edeceksiniz.

    Batman: The Dark Knight Returns (Batman: Kara Şovalye Dönüyor)

    Bir başka Frank Miller, Dave Mazzucchelli işbirliği daha listemizde kendine yer buluyor. Daha önce Year One ile Batman’in ilk yıllarını anlatan Frank Miller, bu kez de emekli olan Batman’i karşımıza çıkarıyor. Geçmişe kıyasla oldukça yaşlanan Batman, emekliliğine rağmen şehri Gotham’ı bir kez daha kurtarmak için yarasa kostümünü üstüne geçiriyor. Batman: The Dark Returns, hikaye anlatımı bakımından oldukça önemli bir eser niteliği taşıyor. Frank Miller’ın ustaca kurguladığı bu hikayede Kara Şovalye, çizgi roman dünyasının en güçlü ve en gözde karakterlerinden olan Superman ile karşı karşıya geliyor. Bu sayede akıllarda o filmlere ilham veren soru beliriyor. Kim kazanır? Batman mi yoksa Superman mi? Miller’ın yarattığı bu esere tıpkı Year One’da olduğu gibi Dave Mazzucchelli de çizgileriyle mükemmellik katıyor. Frank Miller’ın pek alışık olmasak da iyimser olarak sonlandırdığı bu hikaye, kalabalık panellerine ve ağır diyaloglarına rağmen her Batman severin okuması gereken bir eser niteliği taşıyor.

    Batman: The Long Halloween (Batman: Bitmeyen Cadılar Bayramı)

    Listemizin üçüncü sırasında ise Jeph Loeb ve Tim Sale’in ortak çalışması olan Batman: The Long Hallooween bulunuyor. Suçun bir türlü terk etmediği Gotham’da, tatil günlerinde ortaya çıkan bir katili konu alan bu eser, içerdiği gizem ile Batman’in en önemli hikayeleri arasında kendine yer buluyor. Batman’in ilk yıllarında karşılaştığı bu gizemli katille olan mücadelesini anlatan bu çizgi roman, klasik Batman hikayelerinin tüm özelliklerini içinde barındırıyor. Gizemli bir katil, dikkat çeken kötü adamlar, çarpıcı görüntüler ve tam belirgin olmayan bir son... Kara Şovalye’nin ilk yıllarına ve dedektiflik yeteneklerine tanık olacağınız bu eser kütüphanenizin Batman rafında mutlaka bulunmalı.

    Batman: The Killing Joke (Batman: Öldüren Şaka)

    Listenin dördüncü sırasında Alan Moore ve Brian Bolland’ın çalışması Batman: The Killing Joke yer alıyor. Aslında bu çizgi roman bu liste  için biraz istisnai bir özelliğe sahip çünkü hikayenin ana kahramanı Batman değil Joker. Killing Joke sayesinde, çizgi roman dünyasının en önemli isimlerinden Alan Moore’un, DC’nin en gizemli karakterlerinden olan Joker’e hazırladığı kurgusal geçmişe tanık olurken aynı zamanda onu deliliğe iten şeyin ne olduğunu da anlamak mümkün. Batman: The Killing Joke, sadece Joker’e bir başlangıç hikayesi kazandırmıyor aynı zamanda delilik ile akıllılık arasındaki ince çizgiye de vurgu yapıyor. En az Batman kadar önemli olan Joker karakterinin felsefesini anlamak istiyorsanız, Killing Joke bunun için biçilmiş bir kaftan. Ama unutulmamalı ki Joker’in geçmişi hala büyük bir sır. E Joker’i Joker yapan değerlerden biri de bu değil mi sizce de?

    Batman: The Black Mirror (Batman: Kara Ayna)

    Listemizin beşinci sırasında ise Scott Snyder, Jock ve Francesco Francavilla ortak yapımı olan Batman: Black Mirror’ı görüyoruz. Black Mirror iki farklı sanatçı tarafından çizilen bir eser olup iki ayrı öyküyü anlatıyor. Hikayenin sonunda ise bu iki ayrı hikaye ilginç bir şekilde birbiriyle kesişiyor. Hikayede yer alan twist yani ters köşe diye tabir edilen öğeler oldukça çoğunlukta ve bu, hikayenin çekiciliğine çekicilik katıyor. Batman kimliğinde bu kez Bruce Wayne yerine bir başka karakteri gördüğümüz bu hikayenin kötü karakteri ise Batman’in bilindik kötülerinden farklı bir karakter ancak en az onlar kadar tehlikeli. Korku öğeleri ve twistleriyle okunmaya değer olan bu eser, Bruce Wayne’in bile çözemeyeceği sorunları gözler önüne seriyor. Bize de heyecanla okumak kalıyor.

    Batman: Hush (Batman: Hush)

    Listenin yavaş yavaş sonuna geldiğimizde ise Batman: Hush ile karşılaşıyoruz. Jeph Loeb’in yazdığı ve muhteşem çizimleriyle Jim Lee’nin imzasını taşıyan Hush, tıpkı Long Halloween gibi zekice hileler kullanan modern bir hikaye olma özelliği taşıyor. Kara Şovalye bu kez Hush adındaki gizemli bir kötü karakter ile karşı karşıya geliyor.Hikaye, Hush’ın kim olduğunu sorgulatırken aynı zamanda Batman’in Catwoman ile olan ilişkisine de ışık tutuyor. İkilinin ilişkisini bu kadar derinlemesine anlatan başka bir hikaye olmaması, Hush’ı daha da önemli bir yere getiriyor. Loeb’in yanı sıra çizgi roman dünyasının en önemli sanatçılarından olan Jim Lee’nin mükemmel çizimlerine de hayran kalmamak elde değil. Okudukça meraklandıran bu uzun soluklu çizgi roman, çizimleriyle de sizi kendine hayran bırakacak.

    Batman: Earth One (Batman: Yeni Dünya)

    Listenin son sırasına ise farklı bir evrende geçen bir Batman hikayesini ele aldık. DC Comics’in en önemli adamı konumunda bulunan Geoff Johns’un yazdığı ve Gary Frank’ın çizdiği Batman: Earth One iki bölümden oluşuyor. Bruce Wayne’in henüz acemi bir Batman olduğu yıllarda geçen hikayede, acemi Batman’in savaşırken yaşadığı tecrübesizliklere ve o alıştığımız soğukkanlılığı yerine telaşlı hallerine tanık oluyoruz. Ailesinin ölümü arkasındaki sırrı keşfettikten sonra önce ailesinin intikamını almak için daha sonra da şehrini korumak üzere yarasa maskesini takan Bruce Wayne, Gotham’ın karanlık yüzüyle tanışıyor. Hikayenin en önemli unsurlarından biri de Alfred Pennyworth’un karakteri. Diğer hikayelerde oldukça nazik ve Bruce Wayne’e sadık olan Alfred, bu hikayede oldukça çetin bir ceviz olduğunu kanıtlıyor. Daha genç bir kahraman olan Bruce’a yol göstermeye çalışan ve bunun için gerekirse şiddet de kullanan Alfred, tüm bu farklılıklarına rağmen hala Batman’in en önemli yardımcısı. Çizgi roman dünyasının en gözde karakterlerinden olan Batman için seçtiğimiz 7 hikaye bu şekilde. Batman hikayelerini okumak isteyip nereden başlayacağını bilemeyenler için yardımcı olabildiysek ne mutlu bize.  

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.