-52 Derecede Yaşam: Yakutistan

-52 Derecede Yaşam: Yakutistan
  • 2
    0
    0
    0
  • Bazılarımız yaz mevsiminin yakıcı sıcağını severiz ve hatta hafif giysiler giyerek deniz, kum ve güneşin tadını çıkarmaya bayılırız. Ama bazılarımız için ise kış her zaman için özel bir yere sahiptir. Çünkü istediğin zaman ısınabilmek, her zaman ısınmaya mecbur kalmaktan çok daha zevkli bir eylem olarak görülür. İçeriğimizin konusunu oluşturan Yakutistan ise kışı adeta bir yaşam biçimi haline getiren ülkelerden birisi olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Gelin, detayları hep birlikte inceleyelim.

    Yakutistan (Saha Türkleri), Rusya’nın Sibirya bölgesinde bulunan özerk bir cumhuriyettir ve bunun yanı sıra dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip özerk ülkesi olmasıyla da fazlasıyla ünlüdür (3.103.200 km²). Başkenti Yakutsk olan bu ülkenin nüfusunun %49,9’unu oluşturan Türkler, çoğunluğu elinde bulunduruyorlar. Burada kış mevsimi 180 ile 220 gün arasında sürüp ortalama sıcaklık da -34oC ve -45oC dolaylarında seyrettiği için, Yakutsk şehri dünyanın en soğuk şehri olarak kabul ediliyor. Hatta bu alanda Guinness Rekorlar Kitabı’na girmişliği bile var. Şöyle ki; 1924 yılına gelindiğinde Yakutsk çevresinde bulunan Oymyakon köyünde sıcaklık -71oC olarak ölçülecek ve böylece hem korkutucu hem de enteresan bir rekora imza atılmış olacaktı. Fakat soğuk, bölge halkına göre öylesine sıradan bir durum ki sıcaklık -52oC’yi bulmadığı taktirde okulları tatil bile etmiyorlar.

    Ülke tarıma elverişsiz olduğu için insanlar orman hayvanlarını (samur, kutup tilkisi, tilki ve sincap) avlayıp kürk elde ederek ve nehirlerde balıkçılık yaparak sağlıyorlar geçimlerini. Bu nedenle tarım ürünleri dışarıdan ithal ediliyor ve halk genellikle somon, donmuş çiğ balık, alabalık ve at ciğeri ile beslenmek zorunda kalıyor. Ayrıca ren geyiği çorbası, vokta ve  çay da içiyorlar.

    Yeraltı kaynakları bakımından ise oldukça zengin bir ülke Yakutistan. Topraklarından; altın, uranyum, petrol ve doğal gaz çıkartılıyor. Bunun haricinde dünya elmas üretiminin %25’ini karşılayan büyük elmas madenleri de var. Tarih Müzesi, Cocur Muran Etnografi Kompleksi, Permafrost Araştırma Enstitüsü ve Buz Tüneli de Yakutsk’un cazibe noktaları arasında yer alıyor. 


    Mir Elmas Madeni

    Yakutsk kentindeki en büyük tehlike, hiç şüphesiz ki Sibirya soğuğu! Çünkü bu sizi hızla öldürebilir, burnunuzu düşürebilir veya ayak parmaklarınızı kaybetmenize bile sebep olabilir. Ne giysiniz varsa giymeniz, 10 dakikadan fazla açıkta kalmamanız ve her yere taksi ile gidip yürümekten kaçınmanız gerekiyor. Çamaşırları ipten almak için ise fazlaca güç sarf etmeniz lazım çünkü donan kıyafetler ancak kalıp halinde getirilebiliyor eve. Burada kışlar uzun ve aşırı soğuk, yazları ise ılık ve kısa olarak geçiyor. Yazın hissedilen en yüksek sıcaklık 25o C.

    İnsanlar ölülerini gömebilmek için toprağı büyük ateşlerle ısıtıp üç gün boyunca kazmak zorunda kalıyorlar. Ayrıca zeminin tamamen donmuş olmasından dolayı köylerdeki evlere boru ile su taşımak mümkün değil. Bu nedenle tuvaletler dışarıya inşa ediliyor.

    Dışarıya inşa edilen bir tuvalet[/caption] Araba motorlarının ise sürekli çalışır vaziyette kalabilmesi için 24 saat boyunca açık olan benzin istasyonları var. Buralardaki işçiler iki hafta mesai yapıp iki hafta izinli oluyorlar.


    Benzin istasyonu

    Yakutistan’ın en önemli simgelerinden bir tanesi de nesli tükenmiş olan mamutlar... Burada birçok mamut kalıntısı bulunuyor. Yeraltından çıkarılan mamut dişlerinden ve kemiklerinden takı ve tarak gibi süs eşyaları yapıldığını biliyoruz. Hatta ilginç bir şekilde turistlerin fazlasıyla dikkatini çeken bir Mamut Müzesi bile var. Ayrıca turistlere cazip gelen bir diğer etkili turizm aktivitesi olarak “soğuk kutup turu” çarpıyor gözümüze. Bu tur kapsamında geyik yetiştiricilerini ziyaret etmek, geyik kazıklarına binmek ve buzda balık tutmak mümkün.

    Biz de yazımızı şu Yakut efsanesi ile sonlandırıyoruz:

    “Tanrı dünyayı yarattıktan sonra uçarak her bölgeye doğal zenginliklerin bir kısmını dağıttı ama Yakutistan’a gelince elleri dondu ve her şeyi düşürdü. O yüzden periyodik element tablosundakilerin hepsi bu ülkede bulunur. Herkese birer nehir ve göl düşer.”

     

    Kaynak: 1, 2, 3, 4, 5


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.