2019'da Türkiye Oyun Sektöründe Neler Oldu?

2019'da Türkiye Oyun Sektöründe Neler Oldu?
  • 0
    0
    0
    0
  • Türkiye'de son 10 yılda dijital oyun ve espor konusunda çok büyük yol kat edildi. Bunu göz ile görmek mümkün. Ancak gözünüz ile görüp de emin olamadığınız bir şeyler varsa, yazıyı muhakkak okuyun. Bu yazı sizi ilgilendiriyor olabilir! (Not: Bu yazı Gaming in Turkey ajansının yıl sonu sektör raporu doğrultusunda oluşturuldu. Raporda emeği geçen herkesin eline sağlık!) Şimdi öncelikle Türkiye'de oyun konusunda yaşananları size kısa kısa özet geçmek istiyorum. Bu konuda neden mi fikriniz olmalı? Çünkü oyunların, oynatan ve oynayan için bir ekonomi yarattığı bu çağda bu bilgilere aşina olmanız iyi olabilir. Bu yüzden lafı uzatmadan hemen konuya giriyorum.

    Türkiye'de Oyuncu Profili Hakkında Bazı Detaylar

    Türkiye'de oyun oynayan kimseler hakkında bazı bilgiler mevcut. Araştırmalara göre, Türkiyede oyuncuların %42,8'i kadın, %57,2 erkek. Oyuncuların; % 21,87'i 18 - 24 yaş % 34,95 'i 25 - 34 yaş % 28,60 'i 35 - 44 yaş % 11,21 'i 45 - 54 yaş % 3,36'i 55 - 64 yaş aralığında. Katılımcıların %90'ı akıllı telefon, %76'sı dizüstü bilgisayar ve %59'u tablete sahip. Toplamda bilgisayar kullanıcıları %86 bilgisayar kullanıcısı. Mobil kullanıcılar telefonlarda en az 4, tabletlerde ise en az 8 oyun oynuyor. Mobilde oyun oynamak, arama yapmak, mesajlaşmak ve video izlemekten sonra en büyük aktivite.

    Mobil Oyun Gerçeği

    Türkiye oyun pazarını domine eden en büyük kısım hakkında bilmediklerimiz var. Hepiniz Aralık ayında çıkan, Call Of Duty Mobile'ın 9.5 milyon indirildiğini biliyorsunuz. Bu şekilde sene boyunca, 15 milyon indirilen PUBG'ye yaklaştığını da.  Ancak PC/Konsol tarafında elde edilen hasılat; 453.000.000 dolar iken bu sayı mobilde; 400.000.000 dolar. Kalitesi  hakkında şüpheye düşebilirsiniz. Ancak bizim konsol/pc civarından tanıdığımız firmalardan, mobile geçen sadece Activision değil. Nintendo, Bethesda gibi şirketler de artık bu yerlerde aktif halde.

    E-Spor'a noldu? Duruyor mu hala yerinde?

    Türkiye'nin espor serüveni yine yüksek hızda devam ediyor. LoL, PUBG ve Fortnite gibi oyunların turnuvaları artık Gençlik ve Spor Bakanlığı altında daha resmi bir çerçevede yapılıyor. Öte yandan bu işi ayakta tutmaya ve dünya ile rekabet etmeye gayret gösteren Türkiye E-Spor Federasyonu (TESFED)'in katkıları da rapor içinde mevcut. Türkiye'de lisanslı olarak 1515 E-Sporcu mevcut. Bunlardan 131'i kadın, 1384'ü erkek. Lisanslı kulüp sayısı ise 85'e yükseldi. Üniversitelerde 2017'de 40 espor kulübü mevcutken, bu sayı 2020'de 145'e yükseldi. Ülkedeki 10 milyon kadar espor takipçisinin %75'ini lise ve üniversite öğrencileri oluşturmakta.

    Bitmeden Önce İşin Akademik Boyutu

    Türkiye'de eğitim konusunda şüpheleriniz olması çok doğal. Öte yandan bu şüphelere rağmen oyun sektörüne hazırlanan Türkiye'de işini ciddiye alıyor. Zira üniversitelerde oyun tasarımı, geliştirmesi gibi lisans ve yüksek lisans programlarında büyük artış var. Öte yandan açılan oyun ve espor temalı kulüplerin faaliyetleri ile öğrencilerin bu sektöre ilgisini katlıyor.

    Söyleyeceklerim Bu Kadar!

    Yapılan raporun kısa özeti bu. Daha detaylı hali kurumlara incelemeleri için sunulmuş vaziyette. Eğer sektör içinde iseniz sizi Gaming In Turkey ajansına yönlendirebiliriz. Öte yandan bu sektörün bu seneki raporur iç açıcı. Dileğim o ki umarım ülkece bu sektörde daha aktif oluruz.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.