2019 Zeytinli Rock Festivali Hayal Kırıklığı Mıydı?

2019 Zeytinli Rock Festivali Hayal Kırıklığı Mıydı?
  • 0
    0
    0
    0
  • [caption id="attachment_182026" align="alignnone" width="900"]Zeytinli Rock Fest Zeytinli Rock Festivali[/caption] Türkiye’nin en büyük organizasyonlarından biri olan ve bu sene 6. kez gerçekleşmiş olan Zeytinli Rock Festivali, bu sene de binlerce müzik severe kapılarını açtı. Çeşitli sanatçıların katılımı ve ekstra kurulan akustik sahne ile zenginleşen festival, beklentileri bir hayli arttırmış durumdaydı. Peki, beklentiler tam anlamı ile karşılanabildi mi? Öncelikle isterseniz bu sene 5 güne çıkartılan festival programına bakalım: 28 Ağustos Çarşamba, Siyah Sahne: Mazhar Fuat Özkan, Selda Bağcan, Cem Adrian, Pamela, Niyazi Koyuncu, Aydilge, Murder King. Kırmızı Sahne: Adamlar, Son Feci Bisiklet, Yok Öyle Kararlı Şeyler, Gökcan Sanlıman, Ayben, Güney Marlen, Sedef Sebüktekin, Gelini Öpebilirsin 29 Ağustos Perşembe, Siyah Sahne: Teoman, Mabel Matiz, Feridun Düzağaç, Moğollar, Oceans Of Noise, Fuat, Supernova. Kırmızı Sahne: Yüzyüzeyken Konuşuruz, Sena Şener, Nova Norda,  Khontkar, Palmiyeler, In Hoodies, What da Funk, Pagos 30 Ağustos Cuma, Siyah Sahne: Athena, Duman, Ceyl’an Ertem, Umut Kuzey, Can Gox, Çamur, Piiz. Kırmızı Sahne: Pera, Gülçin Ergül, Kül, Yaşlı Amca, Aga B, Melike Şahin, Lara Di Lara, Alaz Pesen 31 Ağustos Cumartesi, Siyah Sahne: Şebnem Ferah, manga, Ceza, Pilli Bebek, Aslı Gökyokuş, yirmi7, Genç Osman Yavaş. Kırmızı Sahne: Melek Mosso, Hey! Douglas, Sattas, Ezgi Aktan, The Away Days, Hedonutopia, Narda Afrika, Makas 1 Eylül Pazar,Siyah Sahne: mor ve ötesi, Pentagram, Bulutsuzluk Özlemi, Flört, Black Tooth, The Madcap, Yol Arkadaşları. Kırmızı Sahne: Fatma Turgut, Baba Zula, Deniz Tekin, Dolu Kadehi Ters Tut, Kamufle, Dilhan Şeşen, Sails of Serenity, Sıcak. Festivale katılan sanatçıların isimleri, kaliteleri ve bilinen sahne performansları beklentileri arttırmışken bu seneki festivalin bu beklentileri pek karşılayamadığı ve festival için Türkiye’nin dört bir yanından gelen insanların hayal kırıklıklarına uğradığı gözlemlendi. Bu hayal kırıklıklarının başlıca sebebi organizasyon planlamaları ile alakalıydı. Festival koordinatörü Umut Kuzey’in festival ile alakalı “Ülkenin göz bebeğidir.” dediği etkinlik için, bu sene katılımcıların düşünceleri pek aynı yönde değil gibi, çünkü organizasyon planlamasında büyük boşlukların olduğu oldukça aşikâr. Gelin, beraber bu organizasyonun hangi yönlerinin katılımcıları mutsuz ettiğini inceleyelim:
    • Bu sene yeni çıkartılan Milyonbank uygulaması ile festival esnasında kaybolan paraların önüne geçilmesi hedeflenmişti. Milyonbank kartının içine para yükleyip gerekli alışverişi bu kartlar sayesinde yapıp bakiye kontrolünü telefon uygulaması ile yapabildiğiniz daha hızlı ve kolay bir sistem oluşturulmaya çalışılmış, fakat bu uygulama hakkında önceden bilgilendirme yapılmaması zorlukları başlatan ana sebep olmuş. Düzgün bir internet bağlantısı olmayan ve eğlence sırasında kalabalık arasında bulunan katılımcılar için bu uygulama tamamen zorluğa dönüşür olmuş. Kartlardan alışveriş tutarından fazla para çekilmesi veya karta yatırılması için verilen paranın, karta yatırılan bakiye ile eşit olmaması gibi durumlar gerçekleşince ise festivalde tatsızlıklar yaşanmış.
    • Festivale ulaşmak için her sene kullanılan "festival caddesi" bu sene tercih edilmemiş. Bunun yerine sahil yolu kullanılmaya başlanmış. Sahil yolunun uzunluğu ve bu yolun taşlı bir yapıya sahip olması, festivale katılanlar için eziyete dönüşmeye başlamış. Önceki yıllarda kullanılan festival caddesinin ağaçlı ve orijinal yapısı, festival başlamadan önce katılımcılara eğlenmeleri için güzel bir ortam sunuyordu. Şimdi ise yapay gölgelendirmeler ile adeta bir toplama kampına dönüşen bir yol kullanılmaya başlanmış. Festival alanı dışına çıkıldığı zaman polislerin "Yerel halkı rahatsız ediyorsunuz, içeri girin." tarzı sert tutumu da eğlencenin önüne geçmiş. Bu durumdan festival caddesindeki esnaf ve yerel halk bile rahatsız olmuş. Bir esnafın kullandığı bu tabir aslında bütün olayı özetliyor konu ile ilgili olarak: “Senede bir hafta para kazanma şansımız vardı, bunu da engellediler.”
    • Diğer bir sorun ise festivaldeki alkol ve sigara satışı ile alakalı. Alkol satışının saat 22:00’den sonra olmayacağı bilgisini saat 21:45’de vermeleri, herkes üzerinde tatsızlık ve huysuzluk yaratmış. Festival içerisinde bulunan alkol/sigara satış noktaları ise saat 21:00’den sonra aşırı kalabalığa maruz kalmış, satış esnasında sadece kaos durumu yaşanmış. Eğlenmek için gidilen bir yerde bu durumlar için zaman kaybetmek, alkol ve sigara almak için konseri kaçırmak çok da profesyonel bir organizasyon planlaması olmadığını gözler önüne seriyor.
    • Festivalde satılan yemeklerin kalitesinin düşüklüğü, konser dışında yapılan etkinliklerin neredeyse olmaması ve lavabo temizliklerinin kullanılamaz derecede kötü olması festivale katılan insanların memnuniyetsizliğini ön plana çıkardı.
    Festivale katılan bir katılımcı memnuniyetsizliğini şu sözler ile anlatıyor: “Daha festival bitimine 2 gün olmasına rağmen geri döndüm. Ayırdığım bütçeye mi üzülsem yoksa yıllık iznimin boşa gitmesine mi bilemedim. Festivale gelmek için gittiğim onca yol ise cabası...” Zeytinli Rock Festivali’nin Instagram sayfasına yapılan bazı yorumlar ise şu şekilde: Zeytinli Rock Festivali Yorumlar-1 Zeytinli Rock Fest Katılımcı Yorumu Zeytinli Rock Festivali Katılımcı Yorumu Zeytinli Rock Festivali Katılımcı YorumuZeytinli Rock Festivali 2019 Katılımcı Yorumu Hayko Cepkin, Can Bonomo gibi sanatçılar rock kültürünü yaymaya çalışan bir oluşumun tekelleşmesini doğru bulmadıkları için festival sahnelerinde yer almadılar. Ceyl’an Ertem ve Halil Sezai gibi isimlerin de sahne performansları sırasında festival hakkında olumsuz eleştiriler yaptıklarına şahit olduk. Bu yazının temel amacı, bu festivalde karşılaşılan sorunları dile getirmek ve ülkemizde bulunan kısıtlı sayıdaki güzel etkinliğin giderek kötüye gitmek yerine her yıl daha da güzel ve tatmin edici olması veya en azından bu yolda ilerlemesine yönelik bir eleştiri getirebilmek. Bu eleştiri ve olumsuzluklara rağmen eğlenen ve konserleri güzel bulan katılımcılar da güzel yorumlarını bizlere ilettiler. Bizler de 2019 Zeytinli Rock Festivali'ne katılmış olan sizlerin yorumlarınızı bekliyoruz.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.